HTC One kan bli stoppet av Nokia

Mikrofon til besvær.

HTC One kan bli stoppet av Nokia
HTC One er toppmodellen som skal snu den negative trenden til selskapet. Allerede er mobilen forsinket, og gårsdagens kjennelse kan føre til ytterligere forsinkelser. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Nokia har fått medhold av distriktsdomstolen i Amsterdam i kravet om et forbud mot at HTC bruker en bestemt mikrofonkomponent i flaggskipmobilen HTC One. Ifølge BBC News har Nokia studert innmaten i et eksemplar av smartmobiler og oppdaget at den inneholder en HAAC-mikrofon (High Amplitude Audio Capture) som det finske selskapet skal ha funnet opp.

Mikrofonen produseres eksklusivt av STMicroelectronics for Nokia, men likevel har HTC blitt tilbudt komponenten.

Den nederlandske domstolens midlertidige pålegg, som er gyldig fram til mars 2014, forbyr STMicroelectronics å tilby mikrofonen til HTC. Forbudet skal ikke være begrenset til Nederland, men gjelde hele Europa.

– HTC har ingen lisens eller autorisasjon fra Nokia for å bruke disse mikrofonene eller Nokia-teknologiene som disse er basert på. HAAC-teknologien som brukes i disse mikrofonene er Nokias, og det finnes ingen annen leverandør, heter det i en uttalelse fra Nokia som er gjengitt av BBC News.

I en uttalelse fra HTC heter det at selskapet raskt vil vurdere hvilken innvirkning dette vil ha for selskapets virksomhet. Selskapet vil umiddelbart utforske hvilke alternativer som finnes.

En talsmann for STMicroelectronics sier til BBC News at selskapet har til hensikt å anke domstolens pålegg. Han forteller også at selskapet kan tilby alternativer til de aktuelle mikrofonene.

I motsetning til svært mange andre strider mellom mobilleverandører, handler denne saken altså ikke om patentkrenkelser.

Nokia fikk derimot ikke medhold i en tysk patentsak mot HTC denne uken. Ifølge Engadget, som blant annet siterer FOSS Patents-bloggen, skal HTC har blitt blankt frifunnet for krenkelse av et patent som Nokia mener krenkes av måten HTC-mobiler kommuniserer med Google Play.

I en pressemelding fra HTC som Engadget gjengir, heter det at HTC tror at også de øvrige anklagene om patentkrenkelse fra Nokia mot HTC vil få en lignende skjebne. I alt dreier det seg om 24 ulike anklager om patentkrenkelse. To av disse skal ha blitt utsatt på grunn av tvil om gyldigheten til patentene, mens tre skal ha blitt avvist helt.

    Les også:

Les mer om: