JUSS OG SAMFUNN

HTC risikerer import-forbud

Patenter fra midten av 90-tallet i fokus etter Apple-seier.

18. juli 2011 - 11:22

En dommer i den internasjonale handelskommisjonen har avsagt en kjennelse til støtte for Apple i en patentstrid med HTC.

Stridens kjerne er om HTCs Android-telefoner selges i strid med Apples patenter, noe dommeren har bekreftet. Men saken er ikke over ennå. Hele kommisjonen skal gjennomgå kjennelsen, noe som er ventet å skje i løpet desember.

Dersom kommisjonen opprettholder kjennelsen kan resultatet bli at HTC ikke får importere sine telefoner til det amerikanske markedet.

Gamle og generiske patenter

Patentene det strides om har benevnelsene 6,343,263 og 5,946,647, og ble registrert i henholdsvis 1994 og 1996. Den første ble dermed registrert for 17 år siden – lenge før smarttelefoner i det hele var påtenkt.

Det eldste patentet har navnet “Real-time signal processing system for serially transmitted data” og skal ifølge Los Angeles Times omfatte data (både tale, faksimile, video og så videre) som blir sendt fra andre enheter i et nettverk. I patentet skal ikke trådløst nettverk eller mobiltelefoner være nevnt. Men forbindelsen til smarttelefoner er at den må motta og prosessere sanntidsdata.

Det andre patentet, fra 1996, er enda mer generisk enn det første. Ifølge Los Angeles Times er dette et patent som dekker hvordan man gir kommandoer til en enhet og dermed får den til å gjøre det du vil at den skal gjøre. Eksempelvis å bruke fingeren til å trykke på mail-ikonet for å åpne innboksen.

Store konsekvenser

Kjennelsen fra den amerikanske dommeren i den internasjonale handelskommisjonen vil kunne få store konsekvenser, dersom den blir stående.

I ytterste konsekvens kan det bli innført importforbud på HTC og andre Android-telefoner til det amerikanske markedet. Det kan også føre til at Apple vil be om en stor skadeerstatning fra HTC og andre produsenter for brudd på patentene.

Patentekspert Florian Mueller skriver på sin blogg at det ikke er forventet at Apple vil inngi en lisensieringsordning.

Aksjekursen til HTC falt tilbake over 4 prosent på børsen i Taiwan, etter at nyheten om patentnederlaget ble kjent. Det er ikke den eneste patentkampen som utspiller seg i markedet for smarttelefoner. Android, som utvikles av Google, er også i Oracle sin skuddlinje for brudd på patentrettigheter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.