RESULTATERFINANS

HTC varsler sitt første underskudd

Analytikere ser ingen trygg vei ut av hengemyra.

HTC-sjef Peter Chou  har fortsatt liten grunn til å smile for tiden.
HTC-sjef Peter Chou har fortsatt liten grunn til å smile for tiden. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. juli 2013 - 09:44

HTC varslet i går at resultatet for det inneværende kvartalet i beste fall vil være «break even». Det er ventet en driftsmargin på mellom 0 og -8 prosent av en omsetning som faller til mellom 50 og 60 milliarder taiwanske dollar, omtrent 10 til 12 milliarder norske kroner.

Resultatvarselet kom sammen med presentasjonen av de faktiske resultatene for årets andre kvartal. I dette kvartalet omsatte HTC for 70,7 milliarder taiwanske dollar (cirka 14 milliarder NOK), mot rekordlave 42,8 milliarder taiwanske dollar i årets første kvartal. Omsetningen var likevel betydelig lavere enn det som var ventet på forhånd. Bruttomarginen var i andre kvartal på 23,2 prosent, mens driftsmarginen var på 1,5 prosent. Dette ga en nettofortjeneste på 1,25 milliarder taiwanske dollar – omtrent 248 millioner norske kroner.

Resultatvarselet for tredjekvartal blir tolket svært negativt analytikere, selv om HTC opplyser at det selger flere av selskapets toppmodeller nå enn det som var tilfellet i fjor. Forholdsvis god etterspørsel etter HTC One i mange markeder er trolig årsaken til omsetningsøkningen i andre kvartal, men mobilen ble flere måneder forsinket, angivelig på grunn av problemer med leveringen av kameraet.

Dersom HTC faktisk går med underskudd i årets tredje kvartal, skal dette være første gang i selskapets historie. Forventningen til redusert driftsmargin forklares med blant annet mangel på stordriftsfordeler og relativt høyere kostnadsstruktur.

– Det er negativt over hele linja. Det virker ikke som om selskapet har noen strategi som kan snu dette, sier Daniel Chang, analytiker ved Macquarie Securities, til Reuters. HTCs plan omfatter blant annet lansering av flere produkter i mellomklassen, samt optimalisering av organisasjonen og en mer effektiv ledelse. En rekke ledere har forlatt selskapet de siste kvartalene.

Chang støttes Alvin Kwock, en analytiker i JPMorgan. Han mener ifølge Reuters at HTCs begrensede størrelse gjør det vanskelig for selskapet å konkurrere når Samsung kutter prisene på Galaxy-modellene i mange markeder.

– Selv ikke et «hero»-produkt kan redde dem, sier Kwock til Reuters, men legger til at et partnerskap med et annet selskap er en mulighet for HTC. Selskapets toppsjef, Peter Chou, har tidligere sagt at dette er noe selskapet vurderer.

Aksjekursen til HTC har ifølge Reuters falt med 44 prosent i år, til det laveste nivået siden 2005.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.