UTVIKLING

- HTML 5 blir først ferdig i 2022

HTML 5-redaktør Ian Hickson mener det vil gå ytterligere 14 år før spesifikasjonen er helt ferdig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2008 - 14:44

Mange webutviklere og andre venter på at den neste utgaven av HTML-spesifikasjonen (Hypertext Markup Language), HTML 5, skal bli ferdig. Utkastet til den nye spesifikasjonen lover en rekke nyheter, ikke minst teknologier som skal gjøre det enklere og mer effektivt å lage webapplikasjoner basert HTML og andre webstandarder.

Men i et e-postintervju med Justin James, en blogger tilknyttet TechRepublic, forteller Ian Hickson, redaktør for HTML 5-spesifikasjonen, i praksis at ingen bør holde pusten i påvente av et HTML 5-spesifikasjonen skal ferdigstilles. Hickson mener at spesifikasjonen ikke vil kunne fullføres før i 2022.

Dette er trolig en svært skuffende nyhet for mange, men Hickson skriver at man ikke må sammenligne standardutvikling med programvareutvikling.

- Folk implenterer HTML 5 akkurat nå, og mange deler av HTML 5 vil trolig brukes bredt lenge før HTML 5 er offisielt «ferdig». Det er mange deler av HTML 5, slik som canvas-elementet og postMessage-mekanismen, som allerede er implementert i flere nettlesere.

Hickson har utformet følgende tidsplan for utgivelsen av HTML 5-spesifikasjonen:

  • First W3C Working Draft in October 2007.
  • Last Call Working Draft in October 2009.
  • Call for contributions for the test suite in 2011.
  • Candidate Recommendation in 2012.
  • First draft of test suite in 2012.
  • Second draft of test suite in 2015.
  • Final version of test suite in 2019.
  • Reissued Last Call Working Draft in 2020.
  • Proposed Recommendation in 2022.

Det første arbeidet med HTML 5 ble startet av Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) allerede i 2003, og Hickson innrømmer at det kan synes latterlig at det skal ta 19 år å fullføre spesifikasjonen. De foregående spesifikasjonene, HTML4, DOM2 HTML og XHTML1, ble ferdigspesifisert på langt kortere tid. Likevel påpeker Hickson, som er ansatt i Google, at selv om HTML 4-spesifikasjonen ble publisert i 1999, er det fortsatt ingen av dagens nettlesere som fullt ut implementerer den spesifikasjonen.

Hickson mener at redigeringen av selve spesifikasjonen ikke vil ta lenger tid enn de seks årene man brukte på DOM Level 2 HTML.

- Men HTML4 og DOM2 HTML var svært vage spesifikasjoner, hvor mange ting forble udefinert, ikke minst feilhåndtering. HTML 5 spesifiserer mange nye egenskaper og regler for mange egenskaper som hittil har vært uspesifisert, for eksempel Window-objektet eller hvordan å analysere HTML. Men i tillegg spesifiserer den, i detalj, den underliggende funksjonaliteten til alle disse egenskapene, samt hvordan å håndtere alle mulige feil. Dette er en betydelig mer omfattende jobb, og det er det de tre siste årene fra 2009 til 2012 handler om, skriver Hickson.

Han skriver videre at HTML 5-arbeidet også skal inkludere noe de tidligere spesifikasjonene ikke har gjort, nemlig en omfattende testsamling.

- Vi vil kreve at minst to nettlesere greier testene 100 prosent før vi kan si oss ferdige, skriver Hickson. Arbeidsgruppen som jobber med HTML 5-spesifikasjonen ønsker å ha en så høy terskel knyttet til HTML 5 for å slippe å falle i fellen hvor man sier at «ok, spesifikasjonen er ferdig» allerede før det er blitt bevist at det er mulig å at det er mulig å implementere HTML 5 som den er skrevet.

- Det er ting i HTML 4 og DOM2 HTML som rett og slett aldri vil implementert som skrevet i nettlesere, blant annet fordi implementering av egenskapen som skrevet vil bety at gjengivelsen av eksisterende websider deretter ikke vil bli som forfatterne har forventet. Hvis vi finner slike problemer i HTML 5, vil vi endre spesifikasjonen, skriver Hickson og legger til at for å finne slike problemer må man skrive store testsamlinger, noe som kommer til å ta lang tid.

- Det er det de siste 10 årene av tidstabellen handler om, skriver han.

Les hele intervjuet her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.