BEDRIFTSTEKNOLOGI

HTML5-video til IE gjennom Silverlight

Webselskap skal gi flere nettlesere støtte for Theora-formatet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. feb. 2010 - 12:17

Video som basert på video-elementet i HTML5 er et omdiskutert tema for tiden, ikke minst fordi det er store utfordringer knyttet til løsningen. En ting er det at ikke alle nettlesere støtter HTML5-elementet ennå, men det er også stor uenighet om hvilket videoformat som er mest egnet å bruke i denne sammenheng.

I praksis står det mellom det patentbeskyttede H.264-formatet og Ogg Theora-formatet som kan brukes fritt. Men både innholdsleverandører eller nettleserprodusenter er delt i sitt syn på formatene.

Nå kan det se ut til at det kommer en løsningen som kanskje kan gi Vorbis en liten dytt framover.

Et selskap som heter Nuanti er i ferd med å utvikle en Silverlight-basert løsning som skal gjøre det mulig å spille av video basert på HTML5 og Theora-formatet i nettlesere som egentlig ikke har støtte for dette, men som derimot støtter Silverlight. Dette inkluderer Internet Explorer og Apple Safari (som støtter HTML5-video, men ikke Theora).

Alp Toker, en utvikler i Nuanti, skriver i dette blogginnlegget at løsningen kalles Hightgate media suite, og at den skal gi de aktuelle nettleserne installasjonsfri støtte for video basert på video-taggen.

Løsningen skal gis ut som åpen kildekode og skal bestå av en effektiv dekoder for både Theora-basert video og Ogg Vorbis-baserte lydstrømmer. Den skal kunne plugges inn i løsningen av abstraksjon av strømmende medier i Silverlight 3. Dessuten skal det leveres et referanseutgave av et avspillergrensesnitt, samt et JavaScript-basert forbindelseslag som skal gi nettleserne grunnleggende støtte for medietaggene i HTML5.

Løsningen skal ha blitt demonstrert ved flere anledninger denne helgen, men noen offisiell kunngjøring om når løsningen blir tilgjengelig, har foreløpig ikke kommet.

Nuantis Hightgate media suite vil uansett ikke være noen komplett løsning på det hele. Noe av det sentrale med å tilby videostøtte direkte i HTML, er kunne tilby denne typen innhold uavhengig av hvilke plugins brukerne har installert. I så måte er ikke Silverlight noen bedre enn Flash Player.

Dessuten ser det ut til at en del innholdsleverandører, blant annet Google, vil velge H.264-formatet dersom de først går over til H.264. Dette formatet støttes ikke av Mozillas åpen kildekode-baserte Firefox, og lite tyder på at det vil endre seg. MPEG LA, gruppen som forvalter patentene som er knyttet til blant annet H.264, har gjort det klart at den vil kreve royalties for all programvare som støtter formatet. At programvaren er basert på åpen kildekode eller deles ut gratis, gjør ingen forskjell.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.