BEDRIFTSTEKNOLOGI

HTTP/2 er ikke nok

Nå vil Google at QUIC-protokollen skal internett-standard.

Diagrammet viser hvordan QUIC-protokollen skal kunne bidra til redusert oppkoblingstid.
Diagrammet viser hvordan QUIC-protokollen skal kunne bidra til redusert oppkoblingstid. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. apr. 2015 - 09:49

Fart og responstid er viktig for brukeropplevelsen på internett, et budskap Google og flere andre har forsøkt å hamre inn i en årrekke. Som et bidrag til dette utviklet Google teknologien SPDY, som den kommende HTTP/2-protokollen er basert på. Men selskapet er også i ferd med å utvikle en annen protokoll som skal bidra til med fart, nemlig QUIC (Quick UDP Internet Connections), en UDP-basert (User Datagram Protocol) transportprotokoll. Sammenlignet med TCP (Transmission Control Protocol) skal QUIC betydelig kunne redusere antallet trinn som må utføres for å opprette forbindelser mellom for eksempel en nettleser og en server, før selve dataene kan overføres.

Intro til QUIC: Vil gjøre weben enda raskere 

Standard

I slutten av forrige uke kom Google med en ny kunngjøring om QUIC, hvor det opplyses at selskapet planlegger å foreslå QUIC som en internett-standard til standardiseringsorganisasjonen IETF (Internet Engineering Task Force), som også har ansvaret for blant annet HTTP. Men det gjenstår fortsatt en del arbeid innen områder, inkludert forbedret feilkorrigering og overbelastningskontroll.

SPDY stoppes: Google dropper egen webprotokoll

Massiv live-testing

QUIC er på ingen måte en utestet teknologi. Omtrent halvparten av trafikken mellom nettleseren Chrome og Googles servere har det siste kvartalet skjedd ved hjelp av QUIC. Selskapet har til hensikt at QUIC skal bli standardprotokollen for transport mellom selskapets servere og klientprogramvare, inkludert både Chrome og mobilapper.

Fordelen med QUIC er altså forenklet opprettelse av forbindelser, slik at opp- og nedlastninger kan komme raskere i gang. Dette gjelder først og fremst i forbindelse med sikre forbindelser (TLS) hvor klient og server allerede har snakket med hverandre tidligere. Da kan dataoverføringen starte direkte, uten noen form for forhandling i forkant. Med forbindelser som involverer TCP og TLS, noe som er svært vanlig i dag, kreves det ifølge Google gjerne to eller tre runder med «håndhilsning» før selve lasten kan transporteres.

Ifølge Google skal QUIC også bidra til opptil et sekund kortere lastetid for innhold som sendes over trege forbindelser. Det skal være aller mest synlig i forbindelse med strømmetjenester som YouTube, hvor mengden av stopp i avspillingene på grunn av bufring skal være redusert med 30 prosent.

I Chrome kan man se en oversikt over aktive QUIC-forbindelser ved å besøke denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.