TELEKOM

Huawei gjør storinnrykk i Europa

Masseansetter mens Europas aldrende konger blør.

Dørene åpner seg for Huawei, som her ved selskapets delte forskningsavdeling med Telenor på Fornebu. Kina-giganten planlegger nå masseansettelser i Europa, der de ikke har møtte samme skepsis som i USA.
Dørene åpner seg for Huawei, som her ved selskapets delte forskningsavdeling med Telenor på Fornebu. Kina-giganten planlegger nå masseansettelser i Europa, der de ikke har møtte samme skepsis som i USA. Bilde: Marius Jørgenrud
18. apr. 2013 - 11:55

Det privateide kinesiske selskapet Huawei har trass USA-ledede bekymringer knyttet til utstyrets sikkerhet opplevd en eventyrlig vekst.

Selv om påstandene aldri er blitt bevist må giganten likefullt stadig svare for den angivelige trusselen, som har ført til utestengelse blant annet fra amerikanske og australske kontrakter.

Nylig vippet de svenske Ericsson ned fra tronen og inntok posisjonen som verdens største produsent av telekomutstyr.

Mens de aldrende europeiske kongene kutter dypt i staben ser Kina-rivalen sitt snitt til å gire opp sin virksomhet kraftig opp i regionen.

Huawei skal ansette 5.500 mennesker i Europa de neste fire-fem årene. Det vil øke staben deres i området til 13.000, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Satsingen kommer i tillegg til de mange forskningssentrene selskapet for lengst har etablert i mange europeiske land, inkludert avdelingen på Fornebu som de driver sammen med Telenor.

– De siste 10 årene har vi skaffet oss en dyp forståelse for Europa. Nå har vi lokale partnere og forsknings- og utviklingsavdelinger. Suksess i dette markedet gjør at vi kan investere mer, sa Huaweis fungerende toppsjef Ken Hu under en pressekonferanse i Paris, ifølge Bloomberg.

Europa taper mot Østen

Huawei har på kort tid knepet en rekke lukrative kontrakter i Europa. Ikke minst i Norge hvor de er blitt hoffleverandører av utstyr både til mobilnettene til Telenor og Netcom. Også i Sverige står selskapet bak så godt som alle teleselskapenes infrastruktur.

Veksten skjer på bekostning av europeiske rivaler som Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent og Ericsson, som alle har kappet eller planlegger å kutte dypt i staben.

Alcatel-Lucent skal fjerne 5.500 stillinger, altså nøyaktig samme antall som Huawei planlegger å rekruttere. Ericsson har på sin side kunngjort at de må fjerne 1.550 svenske stillinger. Tilbake i 2011 varslet Nokia-Siemens at de skulle redusere med 17.000 arbeidsplasser tilsvarende 23 prosent av staben.

Huawei valgte å røpe planene om utvidelsen i Europa i Paris, samme sted der Alcatel-Lucent har sitt hovedkvarter.

– Vi er ikke her for å erstatte Alcatel. Huawei og Alcatel kan sameksistere i Frankrike og andre steder, akkurat som vi gjør i Kina, sa toppsjef Ken Hu, ifølge Bloomberg.

Kontroversielle Huawei har måtte tåle en rekke beskyldninger om prisdumping, så vel som påstander om spionasje og sikkerhetsrisiko knyttet til deres produkter.

Selskapet har gjentatte ganger avvist alle slike anklager. I Paris ble selskapet igjen nødt til å forsvare seg.

Det finnes ikke bevis som støtter opp om ryktene om at teleutstyr fra Huawei kan true sikkerheten, fremholdt de.

– Vi opplever ikke unormale begrensninger mot oss i EU-området. Her er vi fornøyd med markedet, og det er også årsaken til at vi ønsker å øke investeringene og skape flere arbeidsplasser, sa Hu.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.