FORBRUKERTEKNOLOGI

Huawei med kraftig salgsøkning: Drar forbi Apple på mobilmarkedet

Huawei-sjef Richard Yu har god grunn til å  være fornøyd. Her viser han frem Huawei P30 på en pressekonferanse i Paris.
Huawei-sjef Richard Yu har god grunn til å være fornøyd. Her viser han frem Huawei P30 på en pressekonferanse i Paris. AP Photo/Thibault Camus
2. mai 2019 - 07:53

Huawei har vært i hardt vær i lang tid på grunn av sikkerhetsbekymringer, men det har såvisst ikke lagt noen demper på selskapets mobilsalg. Nå har analyseselskapet Strategy Analytics lagt frem sine seneste tall for årets første kvartal, og der er det noen interessante funn.

Ifølge rapporten har Huawei nå nådd en markedsandel på 18 prosent på mobilmarkedet. Dermed sniker den kinesiske giganten seg forbi erkerivalen Apple, som i fjorårets siste kvartal bare såvidt klarte å holde Huawei bak seg.

Tar også innpå Samsung

Apple skal nå ha en markedsandel på 13 prosent, så Huawei har altså passert med en relativt solid margin. Samsung er fremdeles kongen på haugen, med en markedsandel i første kvartal på 21,7 prosent, men avstanden til Huawei er altså nå kraftig redusert.

I løpet av årets tre første måneder skal Huawei ha sendt ut 59,1 millioner mobiler, som er en økning på saftige 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, da selskapet sendte ut 39 millioner enheter.

Analyseselskapet peker på at Huawei henter mye av markedandelen sin fra det store kinesiske markedet, men at fremgangen også skyldes en sterk tilstedeværelse på det vesteuropeiske markedet.

Salg og markedsandel til de fem største mobilprodusentene i det første kvartalet i år. Foto: Strategy Analytics

Nedgang i det globale salget

Samsung sendte ut 71,8 millioner enheter, som er en nedgang på 8 prosent, mens Apples forsendelser lå på 43,1 millioner mobiler – en nedgang på betydelige 17 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Som digi.no rapporterte nylig hadde Samsungs driftsoverskudd en kraftig nedgang på nesten 60 prosent i årets første kvartal, som delvis har sammenheng med det synkende mobilsalget, men også med dalende etterspørsel etter minnebrikker og skjermer.

Apple la også nylig frem sine seneste kvartalstall, hvor det kommer fram at selskapets inntekter fra iPhone-salget gikk ned fra 37,5 milliarder dollar i første kvartal i fjor til 31 milliarder i årets første kvartal. Selskapets samlede omsetning gikk ned 5 prosent.

Av øvrige tall kan Strategy Analytics opplyse at det samlede, globale mobilsalget gikk ned med 4 prosent, til 330 millioner, i kvartalet.

Les også: Telegigant fant skjulte «bakdører» i Huawei-utstyr »

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.