TELEKOM

Huawei nekter for ulovlig dumping

Kinas telegiganter risikerer EU-straff.

EU skal ha satt i gang sak for å avgjøre om kinesiske Huawei og ZTE har dumpet prisene ved hjelp av ulovlige statssubsidier.
EU skal ha satt i gang sak for å avgjøre om kinesiske Huawei og ZTE har dumpet prisene ved hjelp av ulovlige statssubsidier. Bilde: Marius Jørgenrud
29. mai 2012 - 13:06

EU forbereder en svært omfattende sak mot noen av verdens største produsenter av avansert telekomutstyr. Det melder Financial Times.

Kinesiske Huawei og ZTE skal begge være mistenkt for å ha drevet prisdumping for å skvise konkurrenter ut av markedet.

Selskapene skal ha mottatt ulovlige statssubsidier fra Kina, for deretter å ha solgt underprisede produkter i Europa. Det hevder sentrale EU-kilder overfor avisen.

Huawei har de siste årene opplevd en eventyrlig vekst og er nå verdens nest største leverandør av teleutstyr, bare slått av svenske Ericsson. ZTE er femte største aktør i markedet.

Dersom EU-kommisjonen finner dem skyldig i å ha brutt konkurranselovene risikerer de å bli underlagt straffeavgifter.

Tidligere i mai varslet EUs handelskommisær Karel De Gucht at de planlegger nye tollbarrierer for å hindre subsidier og prisdumping av handelpartnere som Kina, ifølge Reuters.

De Gucht skal tidligere ha beskyldt Kina for å subsidiere «det meste», og ødelegge for den frie konkurransen.

Huawei avviste tirsdag alle anklager om ulovlig forretningsførsel.

- Vi har ikke fått beskjed fra EU-kommisjonen om en etterforskning, men har merket oss rapportene i media. Vi avviser påstandene om at Huawei driver prisdumping og at vi skal ha mottatt ulovlige statssubsidier. Videre avviser vi etterforskningen som EU-kommisjonen angivelig skal ha iverksatt på bakgrunn av disse påstandene, sier en talsmann for selskapet til nyhetsbyrået Reuters.

I Norge er Huawei hoffleverandør av utstyr til både Telenor og Netcom.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.