RESULTATERFINANS

Huawei større enn Ericsson

Rask vekst for Asias gigant, mens Europas aldrende konge står stille.

I september i fjor lovet Huawei-sjef Ren Zhengfei å investere for milliarder i Storbritannia, under et møte med statsminister David Cameron.
I september i fjor lovet Huawei-sjef Ren Zhengfei å investere for milliarder i Storbritannia, under et møte med statsminister David Cameron. Bilde: Huawei
23. jan. 2013 - 15:06

Den privateide kinesiske leverandøren av telekomutstyr, Huawei, meldte tidligere denne uken at de ligger an til en årsomsetning i 2012 på 220,2 milliarder yuan, og et nettoresultat på 15,4 milliarder yuan. Sammenliknet med 2011 er det en omsetningsvekst på 8 prosent og en resultatvekst på 33 prosent.

220 milliarder yuan tilsvarer 35,4 milliarder dollar.

Finanstjenesten Bloomberg skriver at 17 analytikere har anslått Ericssons årsomsetning i 2012, i snitt, til 226,9 milliarder svenske kroner. Det svarer til 34,8 milliarder dollar.

Ericsson publiserer sitt 2012-regnskap 31. januar. Slår Bloomberg-analytikernes anslag til, betyr det at Huawei har gått forbi Ericsson i omsetning, og framstår som verdens største leverandør av telekomutstyr.

Huawei sliter med å selge i markeder som USA og India, fordi myndighetene i disse landene frykter at utstyret inneholder skjult funksjonalitet som kinesiske myndigheter kan misbruke til spionasje og overvåkning. I Norge sier Huawei-kunde Telenor at dette er en risiko de tar hensyn til.

Likevel anslår Huawei at de vil nå en omsetningsvekst på opptil 12 prosent i 2013.

Da de la fram tallene, sa Huawei at de kan tenke seg å vurdere en børsintroduksjon. Sanford Bernstein-analytiker Pierre Ferragu sier til Bloomberg at en IPO kan bidra til å redusere kunders bekymring for utstyrets sikkerhet, og til å gi større innsyn i Huawei som selskap.

En del av mistanken mot Huawei bygger på spekulasjon rundt toppsjef og gründer Ren Zhengfei, som var offiser i Folkets frigjøringshær fram til 1978. Huawei ble grunnlagt i 1987. Ifølge hans biografi på China Vitae ble Ren «overført til sivilt arbeid» i 1978, og skal ikke ha hatt befatning med det kinesiske militære siden da. Hadde han hatt partiverv, ville disse vært listet i China Vitae, slik de er for andre kinesiske næringslivsledere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.