I september i fjor lovet Huawei-sjef Ren Zhengfei å investere for milliarder i Storbritannia, under et møte med statsminister David Cameron.
I september i fjor lovet Huawei-sjef Ren Zhengfei å investere for milliarder i Storbritannia, under et møte med statsminister David Cameron. (Bilde: Huawei)

Huawei større enn Ericsson

Rask vekst for Asias gigant, mens Europas aldrende konge står stille.

Den privateide kinesiske leverandøren av telekomutstyr, Huawei, meldte tidligere denne uken at de ligger an til en årsomsetning i 2012 på 220,2 milliarder yuan, og et nettoresultat på 15,4 milliarder yuan. Sammenliknet med 2011 er det en omsetningsvekst på 8 prosent og en resultatvekst på 33 prosent.

220 milliarder yuan tilsvarer 35,4 milliarder dollar.

Finanstjenesten Bloomberg skriver at 17 analytikere har anslått Ericssons årsomsetning i 2012, i snitt, til 226,9 milliarder svenske kroner. Det svarer til 34,8 milliarder dollar.

Ericsson publiserer sitt 2012-regnskap 31. januar. Slår Bloomberg-analytikernes anslag til, betyr det at Huawei har gått forbi Ericsson i omsetning, og framstår som verdens største leverandør av telekomutstyr.

Huawei sliter med å selge i markeder som USA og India, fordi myndighetene i disse landene frykter at utstyret inneholder skjult funksjonalitet som kinesiske myndigheter kan misbruke til spionasje og overvåkning. I Norge sier Huawei-kunde Telenor at dette er en risiko de tar hensyn til.

Likevel anslår Huawei at de vil nå en omsetningsvekst på opptil 12 prosent i 2013.

Da de la fram tallene, sa Huawei at de kan tenke seg å vurdere en børsintroduksjon. Sanford Bernstein-analytiker Pierre Ferragu sier til Bloomberg at en IPO kan bidra til å redusere kunders bekymring for utstyrets sikkerhet, og til å gi større innsyn i Huawei som selskap.

En del av mistanken mot Huawei bygger på spekulasjon rundt toppsjef og gründer Ren Zhengfei, som var offiser i Folkets frigjøringshær fram til 1978. Huawei ble grunnlagt i 1987. Ifølge hans biografi på China Vitae ble Ren «overført til sivilt arbeid» i 1978, og skal ikke ha hatt befatning med det kinesiske militære siden da. Hadde han hatt partiverv, ville disse vært listet i China Vitae, slik de er for andre kinesiske næringslivsledere.

Til toppen