TELEKOM

Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA

Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou må forsvare seg mot USAs anklager om bedrageri og brudd på Iran-sanksjoner når utleveringssaken starter i Canada mandag.

Huawei-toppen Meng Wanzhou er løslatt på kausjon i påvente av rettssaken som starter i Vancouver mandag. Arkivfoto.
Huawei-toppen Meng Wanzhou er løslatt på kausjon i påvente av rettssaken som starter i Vancouver mandag. Arkivfoto. Darryl Dyck/The Canadian Press via AP / NTB scanpix
20. jan. 2020 - 09:50

Meng, som er Huawei-grunnlegger Ren Zhengfeis datter, ble pågrepet i Canada i desember 2018 på bakgrunn av anklager om bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran. Pågripelsen førte til diplomatisk krise mellom Canada, USA og Kina.

Vis mer

USA mener at Meng løy overfor storbanken HSBC om Huaweis forhold til det Iran-baserte selskapet Skycom, og at HSBC risikerte å bryte amerikanske sanksjoner mot Iran.

– Kort fortalt – det foreligger bevis for at hun bedro HSBC for å få banken til å fortsette å tilby sine tjenester til Huawei, skriver det amerikanske justisdepartementet i rettspapirene til domstolen i Vancouver i Canada.

Departementet vil i rettssaken argumentere med at USAs anklager mot Meng ville ha vært en kriminell handling i Canada hvis det hun anklages for, hadde funnet sted der.

Meng, som det siste året har vært løslatt mot kausjon og som siden har bodd på en av sine to eiendommer i Vancouver i påvente av utleveringsrettssaken, avviser anklagene. Hennes forsvarere mener saken er politisk motivert.

Fem dager er satt av til rettssaken. Men hvis de amerikanske anklagene blir vurdert til å utgjøre en kriminell handling også i Canada, går rettssaken videre til en ny fase senere i år. Enhver anke er ventet å trekke saken ytterligere ut i flere år.

Huaweis grunnlegger mener rettssaken er del av et amerikansk komplott for å knuse Huawei – et selskap USA anser som en sikkerhetsrisiko.

Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.