JUSS OG SAMFUNN

Huawei-topp på plass i canadisk domstol

Første etappe er i gang i rettsprosessen som skal avgjøre om Huawei-topp Meng Wanzhou kan utleveres fra Canada til USA.

Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou forlater sitt hjem Vancouver mandag på vei til domstolen som skal avgjøre utleveringssaken.
Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou forlater sitt hjem Vancouver mandag på vei til domstolen som skal avgjøre utleveringssaken. Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP / NTB scanpix
21. jan. 2020 - 09:29

Meng er finansdirektør i den kinesiske teknologigiganten og eldste datter av Huaweis grunnlegger Ren Zhengfei.

Hun er ettersøkt av amerikanske myndigheter som anklager henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Meng benekter anklagene og ga ingen kommentarer til pressen da hun ankom domstolen i Vancouver mandag. For å hindre utlevering må hun og advokatene overbevise domstolen om at siktelsen i USA ikke ville holdt vann i Canada og at de er politisk motivert.

Mengs pågripelse i 2018 førte til diplomatisk krise mellom Canada og Kina.

Bor hjemme

USA mener at Meng løy overfor storbanken HSBC om Huaweis forhold til det Iran-baserte selskapet Skycom, og at HSBC risikerte å bryte amerikanske sanksjoner mot Iran.

– Kort fortalt – det foreligger bevis for at hun bedro HSBC for å få banken til å fortsette å tilby sine tjenester til Huawei, skriver det amerikanske justisdepartementet i rettspapirene til domstolen i Vancouver.

Departementet vil i rettssaken argumentere med at USAs anklager mot Meng ville ha vært en kriminell handling i Canada hvis det hun anklages for, hadde funnet sted der.

Kinas utenriksdepartement gjentok mandag at saken er en «alvorlig politisk hendelse».

– USA og Canada misbruker sin bilaterale utleveringsavtale, sa UD-talsmann Geng Shuang.

Kan ta flere år

Meng har det siste året vært løslatt mot kausjon og bodd i et av de to husene hun eier i Vancouver i påvente av utleveringsrettssaken. Hennes forsvarere mener saken er politisk motivert.

Fem dager er satt av til denne rettsprosessen. Hvis de amerikanske anklagene blir vurdert til å utgjøre en kriminell handling også i Canada, går saken videre til en ny fase senere i år. Enhver anke er ventet å trekke saken ytterligere ut i flere år.

Huaweis grunnlegger mener rettssaken er del av et amerikansk komplott for å knuse Huawei – et selskap USA anser som en sikkerhetsrisiko.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.