JUSS OG SAMFUNN

Huawei trapper ned forholdet til USA

Telekomgiganten Huawei begynner å trappe ned forholdet til USA. Møter blir avlyst, og amerikanske ansatte i Kina blir sendt hjem.

Ledelsen ved hovedkvarteret til Huawei i Beijing sender hjem amerikanske ansatte og avlyser møter med amerikanske statsborgere.
Ledelsen ved hovedkvarteret til Huawei i Beijing sender hjem amerikanske ansatte og avlyser møter med amerikanske statsborgere. AP / NTB scanpix/Ng Han Guan
31. mai 2019 - 15:43

Det er Financial Times som beskriver de tiltakene som ledelsen ved hovedkvarteret i Beijing setter i verk etter å ha blitt svartelistet i USA og beskrevet som en sikkerhetsrisiko.

Huaweis sjef for internasjonal strategi, Dang Wenshuan, sier ifølge avisen at alle amerikanske statsborgere som jobbet i avdelingen for forskning og utvikling, ble sendt tilbake til hjemlandet for to uker siden.

Det var da det ble kjent at det globale konsernet Huawei med 68 tilsluttede selskaper er oppført på en egen liste og underlagt strenge begrensninger. Financial Times skriver at et arbeidsseminar som pågikk ved hovedkvarteret i Beijing da USA kunngjorde sine tiltak, ble stanset umiddelbart.

– De amerikanske deltakerne ble bedt om å slå av sine datamaskiner, isolere sine nettverksforbindelser og straks forlate Huaweis område, heter det.

FT viser også til en uttalelse fra Dang der han sier at Huawei begrenser omgangen mellom sine ansatte og amerikanske borgere.

Kina vil opprette svarteliste over «upålitelige» handelspartnere

Kinesiske myndigheter vil opprette en liste over personer og selskaper som ikke vil få handle med Kina, etter mønster fra USA.

Det var det kinesiske handelsdepartementet som fredag redegjorde for mottrekket. På listen vil departementet oppføre selskaper som ikke opptrer i henhold til vanlige markedsregler og som derfor påfører kinesiske interesser skade.

Listen over upålitelige handelspartnere vil bli satt opp etter modell av den det amerikanske handelsdepartementet bruker for å utelukke kinesiske selskaper som for eksempel telekomgiganten Huawei.

En slik liste vil kunne ramme selskaper som Apple og Nike, som trenger Kina både som produsent og forbruker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.