Abonner
RESULTATERFINANS

Huawei vokser tosifret

Øker forspranget til Ericsson.

Huawei melder om tosifret vekst og en halvårsomsetning på 110 milliarder kroner. Godt foran Ericsson.
Huawei melder om tosifret vekst og en halvårsomsetning på 110 milliarder kroner. Godt foran Ericsson. Bilde: Angel Navarrete/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Huawei inntok i fjor posisjonen som verdens største produsent av telekom-utstyr på bekostning av svenske Ericsson.

I motsetning til svenskene, som har gått motsatt vei, har kineserne også utvidet repertoaret ved å satse på forbrukerelektronikk som smarttelefoner og nettbrett. De er Kinas største produsent av smarttelefoner.

En eksplosjonsartet opptur har likevel dabbet noe av i senere år, men ikke mer enn at den kinesiske giganten fortsatt leverer tosifret vekst.

Omsetningen første halvår ble på 113,8 milliarder yuan. Det er opp 10,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder Huawei onsdag.

Beløpet tilsvarer 110 milliarder norske kroner.

Selskapet er ikke børsnotert. Det presenterte i dag ikke driftsresultat, men «basert på robust vekst og andre positive indikatorer» venter de en netto driftsmargin på mellom 7 og 8 prosent for året som helhet.

På samme tid i fjor anslo Huawei at omsetningen i 2013 ville øke med opptil 12 prosent.

Deres svenske erkerivaler opplever nullvekst. Ericsson omsatte i årets første seks måneder for til sammen 107,3 milliarder svenske kroner (97,95 milliarder norske kroner).

Huawei styrker sin posisjon som ener og leverer tosifret vekst under et utfordrende, for ikke å si vanskelig, makroøkonomisk klima.

Og de klarer det på tross av at selskapet holdes unna digre markeder som USA og India, hvor de i praksis nektes adgang av politiske grunner.

Myndighetene særlig i USA har hevdet at utstyret deres kan inneholde skjulte bakdører som Kina kan misbruke til spionasje og overvåkning. Også norske opposisjonspolitikere har tidligere hevdet dette.

Huawei, som i Norge er hoffleverandør både for Telenor og Netcom, har kategorisk avvist at det finnes noen sikkerhetsrisiko, og påpeker som sant er at ingen har lagt frem bevis for beskyldningene.

    Les også:

Les mer om: