BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hudfletter Netcoms planer for IP-telefoni

NetCom vil lansere IP-telefoni over mobilen, men analytiker John Strand rister på hodet.

UMA står for Unlicensed Mobile Access, og er en teknologi som lar deg bruke mobiltelefonen som IP-telefon når du befinner deg innenfor rekkevidden av et vanlig trådløst datanettverk, altså et WLAN.

Telefoner med UMA-støtte skal kunne viderekoble telefonen fra GSM- eller 3G-nettet til WLAN-et straks du går over dørstokken hjemme. Dette hevdes å gi store besparelser på mobilregningen.

Telenor har gått ut og sagt at de ser på teknologien som «svært interessant». Nå varsler også Telia-eide Netcom at de vil starte opp med tjenesten i begynnelsen av oktober. Pressetalsmann Øyvind Vederhus vil ikke ut med detaljer rundt for eksempel prising og andre sider av tjenesten, men sier til digi.no at målet er å erstatte fasttelefonen.

Foreløpig har vi få erfaringer på teknologien i Norge, men Telias satsning i Sverige og Danmark kan tegne et bilde av hva vi kan forvente.

    Les også:

Teleanalytiker i Danmark, John Strand er ikke imponert, og sier rett ut at det er et dødt løp. En rekke land har forsøkt ut teknologien, men ingen har fått det til å fungere tilfredsstillende, mener han.

Selv om kundene med UMA-teknologi kan kutte ut fasttelefonen og bare prate med mobilene sine, sier Strand dette om prisingen:

– UMA har en foreldet teknologi som vil koste forbrukeren dyrt, sier han til digi.no.

Han forteller at det foreløpig er utvalget av UMA-modeller begrenset til ni, totalt i verden. To skal komme fra Motorola, to fra Samsung med tillegg av noen UMA-modeller fra Nokia.

En UMA-mobil koster 80 euro mer enn en tilsvarende mobiltelefon med samme egenskaper for øvrig. I tillegg må det investeres i trådløse basestasjoner som Strand antyder vil koste 150 euro per telefon.

– Det som forespeiles av rabatter kan fort bli dyrt med alt tilleggsutstyr. Glem UMA, det er en død teknologi, sier Strand.

Han mener ingen land har fått det til å fungere. Hvorfor likevel så mange land satser, mener Strand skyldes dyktige teknologileverandører som er gode på å selge inn løsningen sin for test.

UMA-telefonene bruker dessuten mye strøm, og batteriet flater fort ut.

Her i Norge er Hello, frontet av Nadir Nalbant, foreløpig det eneste selskapet som har satset på dette i Norge.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.