KARRIERE

Hun blir IBMs nye toppsjef

Historisk utnevning og lederbytte fra nyttår.

Historisk: Ginny Rometty (54) overtar som IBM-toppsjef etter Sam Palmisano, som etter lang tradisjon i selskapet gir seg ved fylte 60 år.
Historisk: Ginny Rometty (54) overtar som IBM-toppsjef etter Sam Palmisano, som etter lang tradisjon i selskapet gir seg ved fylte 60 år. Bilde: IBM/MJ
26. okt. 2011 - 09:50

Styret i IBM har utpekt sin nye president og administrerende direktør. Valget er historisk. Aldri før i selskapets 100-årige historie har en kvinne vært toppleder. Før nå.

Virginia «Ginni» Rometty (54) overtar stillingen fra nyttår. Hun overtar etter Sam Palmisano som faller for aldersgrensen. Det er lang tradisjon for å gå av ved fylte 60 år i IBM.

- Hun er mer enn en utmerket operativ leder. Ginnis langsiktige tenkning kan sees i våre vekstinitiativer, fra nettskyen, forretningsanalyse og beslutningsstøtte til kommersialiseringen av Watson, sier Palmisano i en uttalelse.

Sam Palmisano overlater sjefstolen i IBM til Ginni Rometty. Her poserer de to i forbindelse med kunngjøringen ved IBMs hovedkvarter i delstaten New York. <i>Bilde: Jon Iwata/IBM</i>
Sam Palmisano overlater sjefstolen i IBM til Ginni Rometty. Her poserer de to i forbindelse med kunngjøringen ved IBMs hovedkvarter i delstaten New York. Bilde: Jon Iwata/IBM

Selv vil han beholde vervet som styreleder. Palmisano tegner et bilde av etterfølgeren fullt av superlativer: Hun har «en unik kombinasjon av visjoner, kundefokus, ustoppelig pågangsvilje og lidenskap for IBM-ere og selskapets fremtid».

- Jeg vet jeg har styret med meg på at Ginni er den ideelle administrerende direktøren til å lede IBM inn i sitt andre århundre.

Ginni Rometty var i firkløveret som i fjor sommer rykket opp til det umiddelbare toppsjiktet under Palmisano, og har lenge vært regnet som en av de heteste kandidatene til å overta etter ham.

Hun fikk samtidig ansvaret for å lede markedsføring og strategi, i tillegg til ansvaret for salg fra tidligere.

De øvrige tre, Steven Mills (59), Mark Loughridge (58) og Michael Daniels (57) nærmet alle seg den magiske 60-årsgrensen i IBM. Fra et rent aldersperspektiv var følgelig Ginni det kloke valget.

En annen het kandidat fram til høsten 2009, var Bob Moffat. Men han ble siktet i det FBI betegnet som den største innsideskandalen på Wall Street siden 1980-tallet, og erklærte seg senere skyldig.

Rometty ledet IBMs 3,9 milliarder dollars-overtakelse av PricewaterhouseCoopers i 2002, deres største oppkjøp til da, og bygget ut IBMs konsulentavdeling til over 100 000 ansatte. Hun var allerede før utpekelsen til IBMs øverste leder oppført på flere oversikter over USAs mektigste kvinnelige næringslivsledere.

- Det er ingen større privilegium i næringslivet enn å bli spurt om å lede IBM, særlig på dette tidspunktet. Sam hadde motet til å omdanne selskapet basert på hans tro om at teknologien, bransjen vår og verdensøkonomien ville endre seg i et historisk perspektiv. Alt det har skjedd. I dag er strategien til IBM og forretningsmodellen den riktige. Fremfor alt lærte han oss at vi aldri må slutte å gjenoppfinne IBM, sier Ginni Rometty.

Analytikere ser ut til å oppfatte utpekelsen av Rometty som et tegn på stabile forhold i IBM.

- Jeg tror ikke mye endrer seg, og det er en god ting. Lederteamet har opptrådt svært helhetlig gjennom årene. Og særlig ved at Palmisano forblir styreformann forventer jeg at strategien deres holdes stø kurs, sier Brad Zelnick i Macquarie Capital til Bloomberg.

- Hun kombinerer ytelse og karisma. Hennes sjarmoffensiv da hun sørget for å integrere PWC inn i IBM var ildåpen hennes, sier styreleder George Colony i Forrester Research til New York Times.

Store sko å fylle

Palmsano har sikret seg et solid ettermæle. Under hans regjeringstid siden 2002 ble det satt flerfoldige inntjeningsrekorder, nettresultatet per aksje er nesten femdoblet og det er investert minst 50 milliarder dollar i forskning og utvikling. Til sammen har det medført over hundre millarder dollar i aksjeverdier for investoriene, ifølge IBMs kunngjøring.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.