Hun blir ny norgessjef for Cisco

Forlot toppjobb for Microsoft i Redmond – og lengter tilbake til USA.

Hun blir ny norgessjef for Cisco
Vigdis Austrheim gjorde karriere i Microsoft. Nå blir den erfarne lederen norgessjef i Cisco, men hun ønsker seg tilbake til USA på sikt.

Vigdis Austrheim er utpekt til ny norgessjef for Cisco fra og med 1. januar neste år. Ansettelsen ble kunngjort for de ansatte torsdag formiddag.

Stillingen har stått ledig siden Jørgen Myrland gikk av i mai etter over 12 år som administrerende direktør. Det er en rekord som trolig blir stående lenge i selskapet.

Etterfølgeren er en kanskje enda mer erfaren toppleder med nærmere 30 års erfaring fra IT-bransjen. Karrieren strekker seg tilbake til Digital på midten av 1980-tallet, via VM-data og senere Microsoft både nasjonalt og internasjonalt.

– Jeg gleder meg til å gå tilbake til en markedsledende aktør, og en bransje som har endringer som overskrift, sier Austrheim til digi.no.

Ambisjonen er å bidra til vekst for Cisco, samt å sette selskapet på kartet på nye måter.

– Det jeg synes er ekstra spennende med Cisco er at de er så strategisk plassert. De har også en intercloud-strategi jeg synes er midt i blinken, og som jeg gleder meg til å lære mer om. Det er en posisjon som forenkler hverdagen til virksomheter akkurat nå. Det handler om å kunne koble seg til flere aktører og ikke binde seg til én leverandør, men å kunne velge blant flere.

Hadde sentral jobb i Redmond

Austrheim var i mange år storkundedirektør i Microsoft Norge før hun rykket oppover til en direktørstilling på EMEA-nivå. Karrieren hos programvaregiganten toppet seg med rollen som direktør for forretningsutvikling ved selskapets hovedkontor i Redmond.

Hun ble dermed veldig sentral midt i perioden med overgang fra tradisjonelle lisenser til skytjenester og inntekter fra abonnement.

Daværende Microsoft-toppsjef Steve Ballmer satt i et annet bygg, men chief operating officer Kevin Turner hadde kontor i etasjen over. Grunnleggeren Bill Gates er også en mann Austrheim har truffet jevnlig i gangene.

– Der lærte jeg ekstremt mye om endringsledelse. Det gjaldt både internt og eksternt. Det første jeg skulle gjøre var å endre storkundesegmentet i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) fra en veldig forutsigbar inntekt til noe som bare var en tidel. Og dette skulle gjøres med entusiasme. Samtidig gikk vi ut til partnere og fortalte at vi gjorde noe veldig disruptivt. Det var ikke et budskap som ble godt mottatt av de store partnerne. Jeg lærte hvor viktig det er å være tydelig. Samtidig jobbet jeg ekstremt tett på produkt- og markedteamene i USA, sammen kunne vi vise partnerne en retning slik at de ikke mistet fart.

Erfaringer som blir relevant også i Cisco, mener hun.

– Cisco ønsker å posisjonere seg sterkere på cloud og bli mer verdiøkende for kundene fremover. Det å forstå mekanismene som skal til for å få kundene med på den neste bølgen er relevant her. Cisco kan sine svitsjer og rutere, det er ikke der min kompetanse ligger. Den ligger på tilføring av endringsledelse og det å ta det neste steget.

Ønsket seg Tandberg

– I hvilken grad bør du også ha en lidenskap for teknologi i denne jobben? «Passion», som en Cisco-ansatt vi pratet med før dette intervjuet kalte det?

– Det har vært et krav til ansettelsene både i Microsoft og nå i Cisco. Jeg er litt annerledes og har passion for løsninger. Utvilsomt har jeg interessen for dingser og teknologi som mange andre nordmenn, men er mer løsningsorientert. Jeg elsket Lync og CRM i Microsoft, det er løsninger for meg og var noe av grunnen til at jeg ønsket å jobbe der.

Det har tidligere versert rykter om at Microsoft snuste på Tandberg. Vigdis Austrheim vil ikke gå så langt som å innrømme at Microsoft sentralt vurderte dette, men røper i hvert fall at dette ville vært et utfall Microsoft Norge ville ha likt.

– De i Norge hadde lyst på Tandberg, sier hun.

I stedet var det som kjent Cisco som snappet opp den norske videokonferansespesialisten Tandberg for 17,2 milliarder kroner. Et drøyt år tidligere kjøpte imidlertid Microsoft et annet norsk teknologiselskap, Fast Search & Transfer.

Skal tilbake til USA

Selv om Austrheim skal lede salgsteamet i Cisco Norge på rundt 70 ansatte, så blir hun norgessjef også for de nærmere 400 teknologene Cisco overtok med kjøpet av Tandberg.

– Jeg skal også være country manager for Tandberg-miljøet, selv om de rapporterer internasjonalt. Så med videokonferanseløsninger derfra er ringen på mange måter sluttet, sier hun.

Hva fikk henne til å forlate toppjobben i Redmond for to år siden? Foruten at hun da hadde jobbet i Microsoft i syv år. Svaret er familien. Vigdis er gift og har tre barn.

– Familien gikk foran. Det var derfor jeg valgte å returnere til Norge. Men jeg har tenkt meg tilbake til USA igjen, på sikt. Det er veldig gøy å jobbe i amerikanske selskaper. Jeg har sansen for innovasjonskraften der og liker endring og innovasjon.

I Cisco blir ledere oppfordret til å flytte på seg med noen års mellomrom. Normalt skal man ikke sitte et sted altfor lenge. Hvor lenge blir Austrheim i stillingen?

– Jeg har ikke satt noe tidsperspektiv, men jeg blir ikke i 12 år. All ære til Jørgen (Myrland) som ble sittende i stillingen så lenge. Han har også levert en god jobb. For meg er jeg vant til 3-5 års perspektiv, sier hun.