KARRIERE

Hun er Wikipedias nye toppsjef

Russisk-født teknolog med solid erfaring.

Lila Tretikov overtar stillingen som toppsjef i Wikimedia Foundation.
Lila Tretikov overtar stillingen som toppsjef i Wikimedia Foundation. Bilde: Wikimedia Commons
2. mai 2014 - 11:07

Lila Tretikov (36) ble født i Moskva under den kalde krigen, men utvandret til New York som tenåring da Sovjetunionen kollapset.

Etter å ha lært seg engelsk tok hun ingeniørutdannelse ved anerkjente Berkeley University i California, blant annet med forskning innen maskinlæring.

I går ble 36-åringen utpekt til ny toppsjef i Wikimedia Foundation, og dermed øverste leder i stiftelsen bak det frie oppslagsverket Wikipedia.

Hun tar med seg svært solid erfaring både som teknolog og bedriftsleder fra teknologiselskaper i Silicon Valley de siste femten årene, og primært da innen virksomheter tett forbundet med åpen kildekode.

Det omfatter blant annet Sun Microsystems, der ingeniøren begynte sin karriere etter fullendt utdannelse i 1999, og ikke minst sist som teknologidirektør for SugarCRM der hun jobbet i til sammen åtte år.

Tretikov står også oppført som oppfinner bak en rekke innvilgede patenter, nært knyttet opp mot karrièren innen utvikling av forretningssystemer.

– Hun er smart, modig og upretensiøs, og vi mener hun har alle de kvalifikasjonene som stiftelsen behøver, skriver styreleder Jan-Bart de Vreede i en kunngjøring.

Den nye Wikimedia-bossen overtar stillingen fra avtroppende Sue Gardner ved månedsskiftet, melder Recode.

– Dette er stort, tenkte jeg da jeg mottok nyheten. Wikipedia er verdens femte mest besøkte nettsted og miljøet består av 80.000 aktive wikipedianere verden over. Oppgaven er også formidabel – intet mindre enn å gjøre summen av all menneskelig kunnskap fritt tilgjengelig for alle, sier Lila Tretikov i en uttalelse.

Ifølge Recode har hun imidlertid ikke selv vært bidragsyter til oppslagsverket, men hun har vært en ivrig leser i årevis.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.