BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hundre piratanmeldelser i Norge i 1999

- Tipstelefonen til Business Software Alliance har gitt resultater også her i landet, selv om rettsvernet mot piratkopiering er langt svakere i Norge enn i Sverige, forteller formann i BSA Norge, Eilert Hanoa.

Eirik Rossen
8. feb. 2000 - 17:11

Hanoa, som til daglig er administrerende direktør i Guru Software, forteller at BSAs norske tipstelefon mottok over 1000 tips i 1999. For Europa som helhet kom det inn 8126 tips. Men mens den norske avdelingen av BSA fant å rettsforfølge 100 av sine tips, var det 7214 anmeldelser i Europa. Trekker man fra de norske bidragene, blir konklusjonen at anmeldelsesraten i andre europeiske land ligger tett opp mot 100 prosent, mens den i Norge ligger på 10 prosent.

Hanoa forklarer dette skillet ved å vise til at programvareindustrien har et langt sterkere rettsvern i andre europeiske land enn den har i Norge.

- Dette kom klart fram i Kongsberg-saken i fjor, der retten konkluderte med at piratkopieringen var skjedd med overlegg. Likevel ble ikke synderen dømt til noen form for erstatning, og slapp unna ved å gjøre opp for seg i ettertid.

Det er som å slippe med å betale billett når du blir tatt for sniking på trikken.

Derfor har BSA Norge lagt seg inn på en langt mykere linje enn de øvrige nasjonale foreningene. I Sverige ble tipsere utlovet dusør på opptil ti prosent av erstatningsbeløpet hvis de ga informasjon som førte til en fellende dom.

- Sverige har helt andre juridiske rammer for piratjakten enn Norge. Derfor er det mye enklere å være aggressiv i Sverige enn i Norge. I Norge er tipstelefonen og BSA blitt et naturlig sted å henvende seg hvis man ikke er helt sikre på egne eller bedriftens lisenser.

I Sverige og i andre land har tipstelefon fått et langt sterkere preg av å være en kanal der det formidles konkret informasjon om ulovlig virksomhet.

- Mange av sakene som ikke ble anmeldt ble fulgt opp og løst i minnelighet, sier Hanoa. - Det aller fleste sakene som når rettsapparatet ender med forlik underveis. Vi er beredt til å kjøre rettssaker, men jeg kan ikke si om det blir rettssaker i 2000 eller ikke.

De europeiske tipsene fordelte seg slik i 1999:

Antall saker som BSA fikk tips om Antall saker som ble ført i retten
Ulisensiert bruk av programvare 3 337 2 429
Salg av ulisensiert programvare 2 212 2 977
Formidling av piratkopiert programvare på Internett 2 577 1 808
Totalt antall saker 8 126 7 214

Av de 1808 sakene med formidling av piratkopiert programvare over Internett, ble nettsteder stengt i 1167 tilfeller.

- Også i Norge har vi måttet få politiets hjelp til å sperre nettsteder, sier Hanoa. - De aller fleste som formidler ulovlige kopier skjønner tegninga, men mange dukker siden opp igjen med nytt navn.

Hanoa forteller at tipsstrømmen til BSA Norge har vært jevn helt siden medieomtalen av Kongsberg-saken og avtalen med Kommunenes sentralforbund i fjor våres.

Les mer om blant annet Kongsberg-saken og BSA i disse artiklene:


Milliardkrav mot datapirater
BSA sprenger piratring
200 svensker jakter på kvart million tysterkroner
60 prosent ulovlig programvare på online-auksjoner
Gratis lisensrevisjon mot forpliktende underskrift
Piratkommuner må angi seg selv innen 1. juli
Piratkopieringen i Norge fortsetter å falle
BSA krever europeisk piratpoliti
Ny formann i BSA
Liten risiko gir mange pirater
EU-høring mot piratkopiering
Piratvirksomheten på nettet øker
- Piratdom skader programvare-Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.