Hva du bør gjøre - og ikke gjøre til neste år

Hva du bør gjøre - og ikke gjøre til neste år

Gartner har satt opp råd til IT-folk for neste år. To av dem er "ikke syt om Vista" og "test ut en 3D-verden."

Gartner offentliggjorde i går en liste over hva de tror er de største endringene de ser for seg i 2007. Listen ble litt vag - blogging-bølgen vil legge seg var en av de få klare konklusjonene.

Gartner liste over hva de mener IT-sjefer og IT-folk bør gjøre til neste år er motsatsen. Det er serverer krystallklare råd - både om hva man bør gjøre og hva man ikke bør gjøre.

Rådene er skrevet for IT-sjefer i store organisasjoner, men mange av dem er nyttige og kloke råd til alle som jobber med IT.

Tenk på alderssammensetningen:

Nå kommer eldrebølgen. Selv om den er mindre dramatisk i Norge enn i mange andre land som USA, øker likevel snittalderen hos mange fordi det er færre som studerer IT. Dette skaper to problemer: Når de eldre blir pensjonister, kan man fort miste verdifull kunnskap. Det er derfor viktig å tenke på aldersammensetning og sørge for at yngre blir trent opp til å ta over større oppgaver, mener Gartner.

Miljø

Fokuset på miljøet øker, tenk på miljø-siden av bedriften og vurder hva du kan gjøre.

Identifiser, belønn og slipp løs innovatørene

IT har alt for lenge vært i sparemodus. Prioritere nye ideer og nye prosjekter. Gartner råder IT-sjefer/IT-direktører til å fokusere all "lese-tid" på innovasjonsstyring. Slipp dine egne og andres gründer-evner løs. Stå klar med et budsjett som ikke skal pålegger krav om raske besparelser.

Synliggjør IT i bedriften

Du må sikre toppsjefens støtte på at IT ikke bare er en kostnad, men et verktøy til å skape vekst. Be om å få rapportere IT-kostander per forretningsenhet i stedet for et totalt IT-budsjett. Da blir det lettere å argumentere for kostandene.

Bruk nettjenester i personal-spørsmål

Personal-avdelingen bør begynne å tenke på å bruke sosiale nettverk, wiki-teknologier og diskusjonssystemer for å koble de ansatte tettere til bedriften.

Vis frem IT-operasjonen

Markedssjefer og ledere bør bli visst rundt og forklart IT-systemene på jevnlig basis - bare da forstår de kompleksiteten. Få dem til å prøve å bruke for eksempel salgs-systemet, så ser de fortere behovene til bedriftene.

I tillegg til hva du bør gjøre, har Gartner laget en morsommere liste over hva du ikke bør gjøre.

Ikke server ledelsen kostandsbesparelser du gjør i en klump. Forklar hva du vil bruke dem til. Det vi sparte på å konsolidere serverne, vil jeg bruke til å øke oppetiden gjennom bedre overvåkning.

Ikke mål for mye på IT-systemene

Gartner mener at alt for mange bruker for mye tid på "IT Governance" - måling av IT-systemer og bygging av faste prosedyrer. Trolig måler du kvaliteter som brukerne ikke bryr seg om. Gå heller ut og snakk brukerne/eierne av systemene og hør hva de vil ha.

Bruk mindre tid på Vista og andre bekymringer

I løpet av neste år vil du trolig oppgradere til Vista. Det er ikke noe "tur til Mars", det er en oppgradering. Bestem deg for når du skal gjøre det og ikke syt mer om det. Dette er et typisk eksempel - forsøk å løft blikket i stedet for å diskutere akkurat hvilken mobil eller PDA brukerne skal ha.

Gartner er streng her: Legg om din "stil" og kommuniser at lavnivå-debatter ikke er interessante. Alle slike debatter kan stoppes med å spørre "Hvordan vil dette påvirke oss".

Til slutt har Gartner noen råd som gjelder alle som jobber med IT.

Test noen nye teknologier personlig i 2007

Du må følge med på trendene og holde deg oppdatert. Det kan ikke skje ved at du har lest om ting - du må prøve dem selv.

Du bør prøve tre av disse teknologiene i løpet av 2007:

"3D-skrivere" er blitt mye billigere og lar deg lage kjappe 3D-objekter.

Prøv et verktøy for sosial analyse:

Nå har vi effektivisert rutinearbeidet og skal gå løs på "kunnskapsarbeidet", ikke-rutine-arbeidet vi gjør i dag. Gartner mener alle bør forsøke noen systemer for automatisk analyse av meninger, holdninger og kunnskapsarbeide. Prøv minst en av disse, sier Gartner:

Søketrender: www.google.com/trends and http://buzz.yahoo.com

Sosial tagging: www.digg.com, www.BlinkList.com, www.StumbleUpon.com, www.Last.fm

Avgjørelsesmarkeder: www.consensuspoint.com and www.longbets.com

Prøv et nyere høy-nivå progammeringsspråk

Du bør teste ut minst et nytt språk, for eksempel et av disse:

Flapjax (www.flapjax-lang.org) — høynivå web 2.0-sidespråk

Phrogram (www.kidsprogramminglanguage.com) — et lærespråk som fokuserer på spill-utvikling.

Prøv et virtuelle samfunn

Virtuelle verdener er nå viktig, både for underholdning og etterhvert jobb-livet. At aktører som IBM åpner kontorer i 3D-verdener som Second Life understreker dette. Du bør registere deg og bruke litt tid i Second Life eller i gruppespill som World of Warcraft.

Til toppen