Hva er egentlig galt med hvite sokker?

Stiller du i jobbintervju med hvite sokker og mokkasiner, er du i trøbbel, sier Therese. Ikke engang hvITe sokker kan anbefales. Dårlig smak!, sier Therese.

Stiller du i jobbintervju med hvite sokker og mokkasiner, er du i trøbbel, sier Therese. Ikke engang hvITe sokker kan anbefales. Dårlig smak!, sier Therese.

Det er et faktum at mange har fordommer mot hvite tennis-sokker. Kleskode-eksperter sier at sokken skal være en diskrét sak som forsvinner mellom skoen og buksa. Og det gjør jo ikke akkurat den hvite.

Det er ikke noe galt med hvite sokker i seg selv. Isolert sett er hvite sokker helt OK. Sammen med joggedress, hvit Lacoste-genser eller kortbukse, er hvite sokker også helt OK. De er i hvert fall ikke ille. Sportssokker. Tennissokker. 3-pack på S-laget.

Det er ikke til å komme fra at disse omstridte sokkene gir assosiasjoner. Går du med hvite sokker risikerer du å bli tillagt egenskaper du kanskje ikke vil være bekjent av. Folk setter andre folk i bås. Det vrimler av fordommer, selv om kronprinsen sier man skal være fordomsfri.

Jeg har lært, av en som har greie på manne-etikette, at sokkene skal være mørke, passe tynne i en blanding av ull og bomull, ensfargede og passe lange. Passe lange betyr nesten helt opp til knærne, slik at ikke legg-hårene skal stikke frem nedenfor buksekanten når du sitter med bena i kors.

Hvite sokker i kombinasjon med mørke sko og mørk bukse tar mye av oppmerksomheten. Satt på spissen kan de ta så mye oppmerksomhet at den du snakker med mister fokus på alt annet, og bare blir stående og måpe.

Hvite sokker signaliserer dårlig smak. Jeg håper ikke jeg tråkker noen på tærne med denne artikkelen, men det er faktisk sant! De signaliserer dårlig smak. Det er et generelt inntrykk, og hvorvidt det er riktig eller galt at sokkene er stygge, er i grunnen uvesentlig. Slik er det bare. Og ønsker du å ikke provosere noen, kan du like godt kjøpe deg noen par sorte sokker. Da slipper du å tenke på alt dette. Det finnes til og med helt akseptable sorte tennis-sokker.

Møter du til jobbintervju eller i en annen situasjon der du skal gjøre et førsteinntrykk, vil jeg anbefale at du kler deg nøytralt. Hvis du ikke har noe helt spesielt du ønsker å signalisere gjennom klesdrakten, da. Hvite sokker er ikke nøytralt.

Dersom du bare går med hvite sokker kan det også bli vanskelig å ta deg på alvor.

Et eventuelt nytt plagg som kan innføres i databransjen er hvITe sokker.

En arbeidsgiver jeg har vært i kontakt med, uttrykte det slik: - Hvis en aktuell jobb-kandidat stiller i hvite sokker og sorte mokkasiner, skjønner du at det ikke er mye å hente. Det er ikke bare fordommer altså.

Det er også viktig å få frem differensieringen her; jeg tror det er mer akseptabelt for en web-designer enn for en salgsdirektør å gå med hvite sokker. En web-designer kan skylde på kunstnerisk utfoldelse eller manglende forfengelighet. Mens en salgssjef, som skal være bedriftens ansikt utad, som skal representere noe og gjøre inntrykk på andre, bør ikke bryte kleskoden med å iføre seg hvite sokker.

En annen arbeidsgiver understreker at det er viktig å være fleksibel i synet på hvite sokker når det gjelder medarbeidere i kunnskapsbedrifter. Fargen på sokkene indikerer ikke noe når det gjelder kunnskap og intelligens. Bare så det er sagt.

Tor Arne Molstad hos herre-ekviperingsforretningen Ferner Jacobsen i Oslo, sier til digi.no at sokken skal være en diskrét sak som forsvinner mellom skoen og buksa. - Det gjør ikke akkurat den hvite, legger han til.

Og historien er den at for mellom 10 og 15 år siden, ble de hvite frotté-sokkene solgt svært billig, og ble gjort veldig tilgjengelig, i de fleste av landets dagligvarebutikker. Det ble en sak som alle tok med seg når de handlet. Det blir mye hvite sokker av sånt.

Molstad karakteriserer nordmenn som en "joggesko-befolkning". -Er man nordmann, har man hvite sokker til alt mulig. Også til smokingen. Det matcher jo ikke så godt, da...

Stavanger Aftenblad meldte for et par år siden at Talibangeriljaens kamp mot forsøpling av den islamske samfunnsorden i Afghanistan er blitt konfrontert med en ny trussel: hvite sokker.

- Kvinner som går med hvite sokker, kan virke tiltrekkende på menn, og det er ikke bra, mente Tailbangeriljaen

Og Dagbladet har tidligere skrevet i et intervju med en fyr som heter Harry (og som var lei av at pressen gjorde narr av navnet hans) at han "vanligvis itte går i hvite sokker".

- Det er Johan, sa han.

- Johan?

- Ja. Hvite sokker er bææære tull.

- Du ser altså harry ut. Hva betyr det?

- Tja, det betyr at jeg har et sånn passe utseende til å hete Harry. Som dama til broder'n sa: "Han ser ikke akkurat ut som et fruktfat."

Til toppen