BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hva er egentlig nytt med Web 2.0?

Oppfinneren av weben, Tim Berners-Lee, mener at ingen egentlig vet hva som begrepet Web 2.0 betyr.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. sep. 2006 - 12:10

Spør du noen hva som menes med begrepet "Web 2.0" i dag, får du gjerne en ny beskrivelse hver gang. Noen mener Web 2.0 er det samme som bruk av Ajax, andre lister opp en rekke andre, relativt nye metoder for utveksling av informasjon, slik som RSS, wikis og blogger. En liste over nesten tusen nettsteder som alles regnes som en del av Web 2.0, finnes på denne siden.

Ifølge Wikipedia ble begrepet introdusert av O'Reilly Meida som en referanse til en antatt andre-generasjon av Internett-baserte tjenester som lar mennesker samarbeide og dele informasjon på nettet på måter som oppfattes som nye.

Men mannen som oppfant weben, Tim Berners-Lee, er ikke enig. Han sier i et podcastintervjumed IBM at det er tvilsomt at det er noe i det heletatt skiller Web 2.0 og Web 1.0, altså den opprinnelige løsningen.

Han blir presentert beskrivelsen om at mens Web 1.0 handler om å knytte sammen datamaskiner og å gjøre informasjon tilgjengelig, handler Web 2.0 om å knytte sammen mennesker og å lede fram til nye samarbeidsformer.

- Absolutt ikke. Web 1.0 handlet bare om å knytte sammen mennesker. Det var et interaktivt rom, og jeg mener at ingen vet hva Web 2.0, som selvfølgelig er en del av jargonen, egentlig vet hva begrepet betyr. Hvis Web 2.0 er blogger og wikis for deg, så er det "mennesker til mennesker". Men det er det som var hensikten med weben fra starten av, sier Berners-Lee.

- Faktisk handler denne Web 2.0-en om å benytte standarder som er blitt produsert av alle de som arbeider med Web 1.0. Det betyr å benytte Document Object Model, HTML, SVG og HTTP, så det er å bygge ting som bruker webstandardene, pluss JavaScript, selvfølgelig.

Berners-Lee har derimot ingenting i mot de nye formene for tjenester.

- Jeg synes at blogger og wikis er to morsomme ting, jeg tror de har tatt av delvis fordi de gjør mye av navigasjonshåndteringen for deg og tillater deg å legge til innhold selv.

Han tror også at det vil komme mange lignende ting etter hver - i ulike former som lar folk arbeide sammen.

Når det gjelder Ajax, beskriver Berners-Lee den som den databehandlingsplattformen som alle som har en nettleser har tilgang til.

- Det fine ved dette er at når du koder en Ajax-implementering, så kan andre gripe fatt i den og leke med den. Og jeg mener at det er blant det som gjør den så spennende. Ajax-applikasjoner kommer til å bli virkelig artige i framtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.