Hva er egentlig Qt?

DIGI-TV: Knut Yrvin gir en innføring i multiplattform utvikling - og viser blodfersk funksjonalitet.

Hva er egentlig Qt?

DIGI-TV: Knut Yrvin gir en innføring i multiplattform utvikling - og viser blodfersk funksjonalitet.

Det norske IT-selskapet Trolltech er historie, men teknologien og virksomheten lever videre som Qt Development Frameworks, et heleid datterselskap av mobilgiganten Nokia.

Qt er hovedproduktet, som siden starten i 1994 har utviklet seg til å bli et verdensledende rammeverk for kryssplattform applikasjonsutvikling og brukergrensesnitt.

Den norskutviklede teknologien ligger til grunn for en mengde kjente produkter, blant annet Skype, Google Earth, KDE-grensesnittet til Linux, medieavspilleren VLC og Adobe Photoshop.

Fordelen med Qt er at utviklere kan lage programmer til en mengde ulike plattformer med én og samme kodebase, uten justeringer.

I denne episoden av Digi-TV prater vi med Knut Yrvin, kjent fri programvare-evangelist og community manager for Qt i Nokia. Han gir en introduksjon til hva Qt er og hva teknologien kan brukes til.

Det blir også en aldri så liten premiere på ny funksjonalitet; Qt Quick og et nytt markupspråk kalt QML, som nå blir del av det integrerte utviklingsmiljøet (IDE) som følger med utviklerpakken.

De som har spørsmål om Qt, utover det vi dekker i sendingen, er velkommen til å spørre i debattforumet. Der vil Knut Yrvin svare etter beste evne.

Innslaget er tilgjengelig for nedlasting i FLV-format (kan spilles av i bl.a. VLC):
medium kvalitet (77 MB)
høy kvalitet (164 MB)

Fri og kommersiell lisens

Qt er tilgjengelig både som fri programvare med GPL/LGPL og med kommersiell lisens. Ifølge Nokia har de over 5.000 bedriftskunder på det kommersielle alternativet. Selskapet oppgir at det finnes 350.000 aktive Qt-utviklere verden over.

Last ned

Qt SDK, dokumentasjon og mer informasjon er tilgjengelig fra qt.nokia.com.

En egen teknisk førpremiere på Qt 4.7 og utviklingsmiljøet Qt Creator 2.0 kan lastes ned fra denne nettsiden.

Til toppen