Hva har Gud stelt i stand?

Det er 24. mai. Og du trodde digi.no skulle være en prinsessebryllupsfri sone? Sorry. digi.no i sin alminnelighet, og RFL-spalten i særdeleshet hjelper deg å sette aktuelle begivenheter i et historisk perspektiv. Derfor minner jeg på denne dag om spørsmålet som ble telegrafert allerede for 158 år siden av Samuel F. Morse: Hva har Gud stelt i stand?

Det var en historisk begivenhet da Samuel Finley Breese Morse den 24. mai 1844, sendte det første telegrammet på fra New York til Baltimore. Som alltid ved slike anledninger, er spørsmålet hva man skal finne på å si som er treffende og kan stå sin prøve gjennom historien.

Dessverre hører det til sjeldenhetene at noen har sagt noe veldig klokt. Det beste jeg kommer på i farten må være Neil Armstrongs "et lite skritt for et menneske, men et gigantisk skritt for menneskeheten" da han dumpet ned på månen. Alexander Graham Bell sa "Kom hit, mr. Watson, jeg trenger deg", da han tok sin første telefonsamtale, mens ingen en gang kan huske hva som sto i den første e-postmeldingen. Ray Tomlinson, som lagde det første epostprogrammet i 1972, antar at det var QWERTYUIOP.

Heller ikke Sam Morse hadde altså den helt store kommentaren da han etter mye tankevirksomhet hadde funnet opp morsealfabetet og nå var klar for å få den første meldingen sendt avgårde. Originaliteten overlot han til en venns datter, navnlig Annie Ellworth, som slo opp i Bibelen. Der fant hun det da litt dulgte, men nå i dag langt mer klargjørende spørsmålet: What hath God wrought?, eller fritt og ledig oversatt: Hva har Gud stelt i stand?

Dette spørsmålet sendte Morse avgårde til Baltimore. Det samme spørsmålet er nok blitt brukt i utallige festtelegrammer senere. Heller ikke foran dagens begivenhet i Nidarosdomen er det uaktuelt å reise det.

Historieløshet er trist som faen. Derfor som en service til brudeparet, lister jeg derfor her opp noen historiske begivenheter merket 24. mai.

  • Den 24. mai 0015 ble Julius Cæsar født.
  • Den 24. mai 1543 døde den polske astronomen Nicolaus Kopernikus.
  • Den 24. mai 1920 falt den franske presidenten Paul Deschanel av et tog. Han ble senere gjenfunnet vandrende rundt i sin pysjamas.
  • Den 24. mai 1941 ble Robert Alan Zimmermann, nå mest kjent som Bob Dylan født i Hibbing, Minnesota.
  • Den 24. mai 1943 får konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen, sin nye doktor. Han heter Josef Mengele, men blir senere best kjent som Dødsengelen.
  • Den 24. mai 1964 mistet 381 mennesker livet under tumulter i forbindelse med en fotballkamp i Lima, Peru.
  • Den 24. mai 1968 ble Mick Jagger og Marianne Faithful arrestert i London for besittelse av marijuhana.
  • Den 24. mai 1974 døde Duke Ellington.
  • Den 24. mai 1989 annonserte Xerox at de ville kreve lisensavgifter fra selskaper som leverer grafiske brukergrensesnitt.
  • Den 24. mai 1993 lanserte Microsoft Windows NT.

Gratulerer med dagen.

Kilder:

Til toppen