Hva skal vi leve av etter IT?

Det var IT vi skulle leve av når oljen tok slutt. Når også IT flytter ut av landet, hva da?

I Norge har IT-bransjen ofte stilt det retoriske spørsmålet «hva skal vi leve av når oljen tar slutt». Rett svar på spørsmålet skal være IT.

I Sverige har man ikke hatt samme luksus, oljen altså. Til gjengjeld har de hatt mye industri. Der har IT vært svaret på fremtiden, når industrien flytter til lavkostland, sier Nils Molin, analytiker i IDC.

Nå er det kanskje på tide å spørre seg om hva vi skal leve av når IT-industrien flytter til lavkostland, mener han. Såkalt «offshoring» har lenge blitt testet ut i Sverige, selv om det har vært stille rundt det i Norge. Nå skal også Telenor flytte et stort IT-prosjekt til India, og Molin tror dette vil skje stadig oftere.

    Les også:

– I Sverige har man sagt at man skal livnære seg av IT når industrien forsvinner. Nå flyttes IT også ut, og det går langt raskere, sier han.

– Det tar mange år å flytte en fabrikk, men det kreves bare bredbånd for å flytte IT-jobber.

Molins svar på problemet er at skandinaviske IT-bedrifter må flytte lenger opp i verdikjeden.

Foreløpig er det kun små prosentandeler av IT-industrien som er flyttet, også i Sverige. Og det er ikke alle norske bedrifter som tror det er så mange fordeler å hente i lavkostland. For mange typer systemer er lokalkunnskap, nærhet og god kommunikasjon så viktig at det oppveier prisen på arbeidskraft, hevdes det.

Til toppen