Hva skal vi med Oslo Børs?

Mandag viste alle piler opp. Korreksjonen var over og alt var fint og flott. Tirsdag kaster IT-indeksen seg brått ned og forsvinner nok en gang inn i usikkerhetens mørke. Det var Nasdaq som sa ifra. Den amerikanske teknologibørsen gikk ned, Oslo Børs fulgte etter. Er ikke Oslo Børs lenger autonom?

Mandag viste alle piler opp. Korreksjonen var over og alt var fint og flott. Tirsdag kaster IT-indeksen seg brått ned og forsvinner nok en gang inn i usikkerhetens mørke. Det var Nasdaq som sa ifra. Den amerikanske teknologibørsen gikk ned, Oslo Børs fulgte etter. Er ikke Oslo Børs lenger autonom?

Uka begynte så fint. IT-indeksen spratt atter oppover på Oslo Børs etter fin oppgang på torsdag og fredag. Psykologtimer ble avbestilt. Skatten ble glemt og man kunne tenke fremover igjen.

De som ikke var ute på en av byens bedre steder for å flyte på oppgangen befant seg kanskje i sengen med mann eller kone, lekte med barna i hagen eller fant på andre bekymringsløse aktiviteter. Men noen så sikkert på amerikanske TV-kanaler som CNN eller CNBC. De fikk se en Nasdaq-indeks som ikke innbyr til noen av de aktiviteter som står listet over. Tvert imot. Indeksen bød heller til nok en tung depresjon med dertil egnet sterk drikke og Prozac.

- Skål, De har nå satt dem på berg- og dalbanen Oslo Børs! Nasdaqs lillebror! Tollbugatas stolthet! Oslo Børs IT-indeks!

Enhver god børshai har i det siste lært i hvert fall ett triks: IT-aksjene på Oslo Børs spiller ikke etter egne regler. Indeksen, kursene, prisingen, alt er fra Nasdaq. En amerikansk kaosteori.

Et godt eksempel på dette er dagen i dag. I går, og til å begynne med tirsdag ettermiddag norsk tid, falt Nasdaq. Og Oslo Børs falt etter med den største selvfølgelighet. Samt hele IT Indeksen. Oslo Børs og alle børsene i nesten hele verden, lar seg i større eller mindre grad styre fra Nasdaq. Er Nasdaq i dårlig humør er Oslo Børs, FTSE, Neuer Markt og hva de nå heter alle sammen i en eller annen fasett av samme sinnstilstand.

Jeg har snakket med endel analytikere den siste tiden. De rister på hodet. Disse unge mennene og damene som lever av å regne ut om dette selskapet er et godt kjøp eller ikke, har mistet kontrollen. De har mistet sin påvirkningskraft fordi de ikke vet. Prisingen som blir lagt til grunn for flere selskaper på Nasdaq er så vill, så hinsides, at den sprenger enhver form for økonomiske regler i den "gamle økonomien". Og siden verdiene ikke lar seg knytte opp til noen bestemte verdier, gjerne bare en kommende og forventet verdi i en enda mer usikker fremtid, ja da er det ikke rart det kan svinge godt av og til.

De fleste selskapene på Oslo Børs sin IT-indeks er selskaper som de facto tjener penger. Selskaper med en sunn økonomi, ren bunnlinje og med en god track reckord. Selskaper som gjør det bra i dag, men kanskje enda bedre i morgen. Disse selskapene fyker opp og ned i verdi alt etter i hvilken tilstand Nasdaq er i. Nasdaq skjønner ingen seg på, intet meglerhus kan lenger gi deg "bombesikre" råd.

Nasdaq kommer til å svinge mer i fremtiden, det er det eneste sikre. Men hva skal man med Oslo Børs når investeringsklimaet på børsen stort sett følger strømningene i USA?

Dow Jones synes nå å være helt uinteressant. Den var ytterst interessant for bare få år siden. Da snakket alle om Dow Jones. Når den gikk opp var det bra, når den gikk ned var det krise. Men den påvirkningen Nasdaq har hatt på Oslo Børs i det siste kan ikke sammenliknes med Dow Jones' grep om gamle lokomotiv som Norsk Hydro, Elkem og Bergesen. Nå har Nasdaq et hardt grep rundt børskvartalet nederst i Tollbugata. Så lenge den har denne kontrollen, vil ikke noe kunne roe ned den forstyrrede berg- og dalbanen Oslo Børs.

Så hvorfor trenger man Oslo Børs da?

Les:


Oslo Børs tirsdag: Hardt fall på IT-indeksen
Helrødt på IT-indeksen
Frykter nytt IT-fall på Oslo Børs

Til toppen