Hvem redder Blackberry?

Facebook, Amazon og Microsoft nevnes som kjøpere.

Det kanadiske selskapet RIM, som står bak Blackberry, sliter tungt. Nå snakkes det om en splitting av selskapet. Facebook, Amazon og Microsoft nevnes som aktuelle kjøpere. På bildet er en Blackberry-bruker iferd med å logge seg  seg på Facebook.
Det kanadiske selskapet RIM, som står bak Blackberry, sliter tungt. Nå snakkes det om en splitting av selskapet. Facebook, Amazon og Microsoft nevnes som aktuelle kjøpere. På bildet er en Blackberry-bruker iferd med å logge seg seg på Facebook. (Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)

Facebook, Amazon og Microsoft nevnes som kjøpere.

Kanadiske Research in Motion er i full krise og alle steiner snus for å redde selskapet. Ifølge den britiske avisen The Sunday Times skal produsenten av smarttelefonen Blackberry nå vurdere om selskapet skal deles i to.

Den ene delen, som lager håndsettene, vil da bli solgt mens den gjenværende nettverksdivisjonen blir beholdt. Det skal også være aktuelt å selge en større andel av selskapets aksjer til en partner, eksempelvis Microsoft.

Det har vært spekulert i at både Amazon og Facebook skal ha vært interessert i å sikre seg en mobilprodusent, og at de vil la seg kunne friste av et Blackberry på billigsalg. Facebook skal etter sigende jobbe med å lage sin egen smarttelefon mens netthandelsgiganten Amazon tidligere skal ha snust på Blackberry. Sistnevnte har hatt stor suksess med nettbrettet Kindle Fire og sine lesebrett.

Microsofts sine ambisjoner på området er ikke små. Forrige mandag lanserte de sitt egenproduserte nettbrett. De har også et tett partnerskap med mobilprodusenten Nokia, som vil være spydspissen for å spre Windows 8 ut i markedet for mobile enheter.

Hva blir så igjen i Research in Motion, selskapet som på mange måter skapte markedet for smarttelefoner, dersom Blackberry-telefonene blir solgt?

Plattformen som sørger for sikker e-post og lynmeldinger til dagens Blackberry-telefoner har alle muligheter til å leve godt for seg selv. Disse tjenestene burde kunne brukes uavhengig av plattform.

En stor del av Blackberry sine brukere har ikke noe valg med tanke på plattform fordi deres arbeidsgiver krever den sikkerheten denne plattformen gir. Men det vil ikke bli mye igjen av det kanadiske selskapet dersom dette skjer.

Maskinvare-divisjonen står for nærmere 80 prosent av omsetningen. Blir denne solgt ut er det lite igjen. Spørsmålet er da om de vil klare å opprettholde sin posisjon i markedet uten telefonene.

Noe må selskapets toppledelse uansett foreta seg. De siste fem kvartalene har selskapet skuffet markedet med svakere salgsinntekter, de har annonsert en rekke nye stillingskutt og milliardinnsparinger. Men til liten nytte: I aksjemarkedet har kursen på RIM-aksjer falt med 64 prosent det siste året.

    Les også:

Til toppen