Abonner
KARRIERE

Hvem vil han velge?

Teleanalytiker Espen Torgersen spekulerer i Giskes valg av etterfølger til Harald Nordvik.

Bilde: Per Ervland

Oslo (NTB-Per Christensen): Teleanalytiker Espen Torgersen i Carnegie regner med at Telenors neste styreleder er norsk og at det er et navn som er kjent for offentligheten.

– Telenor er en global aktør, men eies av staten med 54 prosent. Det utelukker nok kandidater fra utlandet. Jeg vil bli veldig overrasket hvis det blir en person vi ikke har hørt om, sier Torgersen til NTB.

Etter striden som har vært mellom den avgåtte styreleder Harald Norvik og næringsminister Trond Giske (Ap), legger han vekt på at den nye styrelederen må være samlende, ha erfaring fra aksjemarkedet og ikke minst ha forståelse hva det vil si å ha staten som hovedeier.

    Les også:

Ingen kritikk
Konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen i Telenor er ikke overrasket over at styreleder Harald Norvik måtte gå av. Han har ikke fått noen kritiske telefoner fra sine medlemmer i EL & IT-Forbundet.

– Dette var ventet. Striden som toppet seg nå, startet tilbake i januar. Det var egentlig ingen annen løsning enn det vi opplevde i går. Det er svært uheldig når en styreleder utfordrer den største eieren, slik Norvik gjorde overfor næringsminister Trond Giske, sier Salomonsen til NTB.

Han har ikke fått noen oppringninger fra opprørte medlemmer. Tonen er snarere at staten er en trygg og pålitelig majoritetseier.

Dragsug
Salomonsen tror ikke at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas går med i dragsuget etter Norvik. Han sier det stormet atskillig mer rundt Baksaas i 2008, da en dokumentarfilm viste at Telenors underleverandører i Bangladesh brukte barnearbeidere.

– Det er ikke overraskende at det var TV 2-salget som er årsaken til Norviks avgang. Når man går ut offentlig på den måten styrelederen gjorde, er det eieren som bestemmer. Hadde det vært en privat bedrift, ville styrelederen ikke sittet i særlig mange timer, sier Salomonsen.

Avklares i mai
Prosessen videre er at det 16. mai skal holdes generalforsamling og bedriftsforsamling. Det er det organet som velger styreleder. Her stiller trolig de aksjonærvalgte representantene, som utgjør to tredeler, og de ansattes representanter med hver sin kandidat.

Salomonsen tror ikke India-satsingen til Telenor var avgjørende for Giskes tap av tillit til Norvik. Selv om Telenor står i fare for å tape milliardsummer, mener den konserntillitsvalgte at dette skyldes omstendigheter som selskapet ikke har rådd over. Staten har dessuten støttet framstøtet i India, og både Giske og statsminister Jens Stoltenberg har tatt opp saken med sine indiske motparter. (©NTB)

Les mer om: