RESULTATERFINANS

Hver bruker verd 660 kroner

Mark Zuckerberg fikk mer enn han ba om. Har 100 milliarder kroner å «kjøpe for».

Mark Zuckerberg har all grunn til å være fornøyd. 28-åringen har gått forbi Larry Page og Sergei Brin på listen over de rikeste i verden og han har rundt 100 milliarder kroner til å kjøpe opp eller investere for.
Mark Zuckerberg har all grunn til å være fornøyd. 28-åringen har gått forbi Larry Page og Sergei Brin på listen over de rikeste i verden og han har rundt 100 milliarder kroner til å kjøpe opp eller investere for. Bilde: Yuriko Nakao/Reuters/SCANPIX
18. mai 2012 - 09:15

Interessen rundt Facebooks børsnotering har vært formidabel de siste ukene. Nå er det klart at selskapet har solgt 421,2 millioner aksjer til en pris av 38 dollar per stykk. Dette gir en markedsverdi på 104,2 milliarder dollar, 630 milliarder kroner eller 107 ganger resultatet de siste 12 månedene. Underveis i prosessen måtte Facebook utvide emisjonen for å tilfredsstille den enorme etterspørselen.

I forbindelse med børsnoteringen har Facebook dermed hentet inn 16 milliarder dollar, rett i underkant av 100 milliarder norske kroner.

Tidligere i vår svidde Mark Zuckerberg av 1 milliard dollar på Instagram, en mobilbasert fototjeneste. Det er ventet at Facebook vil gjennomføre flere oppkjøp innen mobil, annonsering, betalingsløsninger og video-løsninger. Tidligere har selskapet stort sett gjort små oppkjøp, nå har de absolutt mulighet til å gjennomføre store kjøp av etablerte selskap.

Facebook har nemlig to store utfordringer som henger sammen: Hvordan skal de opprettholde veksten og hva skal de gjøre med mobile plattformer? Zuckerberg & Co. har nå rundt 100 milliarder kroner til å løse det problemet.

Fredag ettermiddag norsk tid vil aksjene til Facebook bli tilgjengelig for allmenn handel på Nasdaq-børsen i New York. Det er forventinger om at aksjekursen vil stige etter børsintroduksjonen, som er på 38 dollar per aksje, siden Facebook både har utvidet antall aksjer de skulle selge og økt prisen underveis i prosessen.

Uansett hvordan aksjekursen vil utvikle seg fredag ettermiddag har Facebooks enorme suksess ført til at rundt tusen Facebook-ansatte nå er dollarmillionærer på papiret. 28 år gamle Zuckerberg tjener selvsagt mest på dette. Hans aksjer har ifølge Bloomberg News en verdi på 19,1 milliarder dollar eller 115 milliarder norske kroner. Dette gjør han, på papiret, rikere enn Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page.

Reuters kan imidlertid avsløre hvordan selskapets ansatte feiret børsnoteringen torsdag kveld lokal tid: De arrangerte selvsagt et «hackaton» der selskapets ansatte torsdag kveld fikk sysle med prosjekter som ikke nødvendigvis har noe med Facebook å gjøre. På denne lenken har en Facebook-ansatt lagt ut en rekke bilder fra nettopp dette arrangementet.

Men kanskje vil kimen til fremtidens forretningsmodell for Facebook, det neste gjennombruddet, komme nettopp som følge av torsdagens «feiring?»

Hver og en av verdens 900 millioner Facebook-brukere er verd ca. 660 kroner per stykk basert på prisen investorene i dag er villig til å betale for selskapet. Selskapets verdsettelse er skyhøy over andre sammenlignbare selskaper, men det skyldes nettopp forventningene om både fremtidig vekst i antall brukere og ikke minst forventinger om hvor lønnsomme hver bruker blir for selskapet.

Cyrus Mewawalla, analytiker i CM Research og fast spaltist i digi.no, peker på de enorme datamengdene selskapet håndterer og ser ikke bort i fra at nettopp Facebook blir det selskapet som best er i stand til å innhente, tolke og gjøre verdi av enorme ustrukturerte datamengder på nettet.

Det var Google som vant denne kampen innenfor søk, og det selskapet er i dag verdsatt til over 200 milliarder dollar – det dobbelte av Facebook.

Inntektsveksten til Facebook kan med andre ord komme fra helt andre steder enn fra å bombardere reklame mer eller mindre effektivt mot sine brukere.

En ting er sikkert: Svært mange mennesker vil være over gjennomsnittet interessert i hvordan det går med Facebook i tiden som kommer. Selskapets aksjer har nemlig vært svært populære blant private investorer i det amerikanske markedet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.