BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hver fjerde bedrift svarer på BSA-skjemaet

- Skjemaet som er sendt ut til 10.000 norske bedrifter, er ment som et hjelpemiddel til å holde seg innenfor loven, sier Norvald Heidel i Business Software Alliance (BSA) Norge.

Eirik Rossen
11. nov. 1998 - 16:08

Skjemaet som stiller spørsmål rundt bedriftenes forhold til programvarelisenser, har ikke vært like godt mottatt over alt. Noen oppfatter henvendelsen som truende og utidig. Firmaet Microdialog med "lisensrevisor" Stein Morten Mortensen i spissen, har sendt ut et eget brev der de anbefaler å kaste BSA-brevet i søpla.

"Microdialog gir denne anbefalingen fordi selskapet ved flere anledninger har konstatert at en for nær dialog med BSA sjeldent slår heldig ut. Virksomheter har i god tro gitt BSA informasjon om sin lisenssituasjon. Takken har vært en tur til postkontoret for å hente stevning, rekommandert i beste BSA-stil", heter det i brevet.

Heidel avviser dette som "useriøst".

- Ut fra den responsen vi har fått hittil, regner vi med at 25 prosent av de som har fått brevet, sender inn skjemaet. Det viktigste med skjemaet er at man svarer på spørsmålene og bruker det videre for å holde seg på riktig side av loven. Vi ber om at skjemaet returneres oss for statistiske formål. Det presiseres i brevet at all informasjon behandles konfidensielt. Man risikerer selvfølgelig ikke anmeldelse etter å ha fylt ut skjemaet og sendt det til BSA.

Heidel presiserer at adressene som skjemaene er sendt til, er kjøpt på alminnelige utvalgskriterier, og igjen silt for å rettes nærmere inn mot mindre bedrifter som sannsynligvis benytter forholdsvis mange PC-er.

- Vi vet at veldig mange av disse har lavt fokus på lisenser og ofte ikke har oversikt over hva de egentlig har av programvare. Vi håper at skjemaet skal være en vekker og en oppmuntring til å stille seg selv spørsmålet om man har et tilstrekkelig antall lisenser i forhold til bruken. Får vi utfylte skjemaer tilbake er det et pluss for oss, for da får vi bedre oversikt over den faktiske situasjonen og kan fôre våre medlemsbedrifter med statistikk.

Heidel advarer også mot å overlate håndteringen av lisenser til "lisensrevisorer".

- Etter det vi kjenner til, tar ikke de som kaller seg lisensrevisorer ansvar for at lisenstallet faktisk er korrekt. Ansvaret er bedriftsledelsens. Har du problemer bør du gå til din forhandler, eventuelt søke hjelp hos en frittstående konsulent. Det viktigste er å etablere gode interne rutiner for lisenskontroll.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.