KARRIERE

Hver fjerde IT-jobb til lavkostland

En fersk Gartner-rapport spår at hver fjerde tradisjonelle IT-jobb vil settes ut til lavkostland i 2010.

Utsetting av IT-tjenester til lavkostland er blitt stadig mer vanlig. digi.no har i en rekke artikler omtalt norske selskaper som velger å sette bort utviklings- og programmeringsjobber til land som India, Kina, Sri Lanka, Russland og Brasil.

    Les også:

I USA er "outsourcing" enda mer utbredt, særlig til land med høyt innslag av engelsk talende. Debatten er blitt et viktig innslag i presidentvalgkampanjen.

Spesialistene Roger Cox og Ian Marriot i analyseselskapet Gartner forteller til svenske Computerworld at store selskaper som SAS, CSC, ABB og IBM legger nå sine virksomheter til lavkostland.

I tillegg er IBM, CSC og Accenture i full gang med å bygge opp virksomheter i India og Øst-Europa.

– Leverandører som ikke tilpasser seg utviklingen vil tape i konkurranse, sier Ian Marriot.

Land som Mexico, Polen og Vietnam vil være med på å presse prisene enda mer ned, spår Gartner.

Selv om det fortsatt er uvanlig å sette ut IT-tjenestene til lavkostland for Norge, mener Gartner at denne holdningen vil endres dramatisk bare på noen få år.

Gartner tror at veksten i Europa vil øke til 4,1 prosent i år og med bare 1,8 prosent i Skandinavia. Storbritannien har den sterkeste veksten med 5,1 prosent i år. Utviklingen kan innebære at mange tradisjonelle IT-jobber på sikt forsvinner fra Vest-Europa.

Roger Cox i Gartner tror at denne trenden vil tvinge fram nye roller i selskaper, der personer blir spesialister på kontrakter som settes ut til andre land.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.