– Hver pc koster 54.000 kroner i året

Utrolig sløseri i britisk forvaltning. Ifølge dem selv.

– Hver pc koster 54.000 kroner i året
Regjeringen i Storbritannia håper å kutte 20 milliarder britiske pund i årlige utgifter innen 2015. De bør begynne med å reforhandle pc-leverandøravtalene sine i offentlig sektor. Bilde: Dan Callister/All Over Press

Storbritannia prøver å få bukt med sin skakkjørte økonomi, blant annet ved å gjennomføre en forvaltningsreform, hvor digitalisering har en sentral plass.

Sløseriet i britisk offentlig sektor er nærmest utrolig, hvis vi skal tro mannen som ifjor høst ble utpekt til å lede dette arbeidet, Stephen Kelly.

Kelly er ansatt som chief operating officer for regjeringskoalisjonen i Whitehall. Der er det åpenbart rom for forbedringer.

– Da jeg kom på kontoret og skrudde på pc-en brukte den syv minutter på å starte. Slik sløser jeg bort tre arbeidsdager i året, sa Stephen Kelly på et møte denne uken, ifølge britisk presse.

Sjefsbyråkraten er sitert blant annet i The Telegraph og teknologiavisa V3.

Pengesluk

Enda verre står det til med pengebruken, som tilsynelatende grunnet elendige avtalevilkår gjør at pc-parken deres koster det hvite ut av øyet.

– Du vil ikke tro hvor dyrt dette er. I snitt tror jeg hver desktop-pc koster oss rundt 6.000 pund hvert år. Du kunne kjøpt ti iPad for den prisen. Eller én hver måned, sier Kelly.

«Latterlig»

I norske kroner skulle det tilsvare nær 54.000 kroner per datamaskin per år. Selv med innkjøp av maskinvare, kontorpakke, støttetjenester og tilhørende serverkostnader over en treårsperiode burde nivået bare vært en brøkdel av dette, ifølge V3.co.uk.

– Summen han refererte er latterlig, med mindre myndighetene tenker seg å kjøpe inn IBM Watson eller dyre desktop-maskiner med 3D-skrivere til alle offentlig ansatte, skriver det britiske teknologinettstedet.

Les mer om: