Hver tredje nordmann sliter med data

En av tre nordmenn er nesten helt blanke på IT, viser nye tall fra Datakortet.

En av tre nordmenn er nesten helt blanke på IT, viser nye tall fra Datakortet.

Hver tredje nordmann er data-idiot, og klarer verken å betale regninger på nettet eller kjøpe reiser, ifølge et selskap som har testet kunnskapene til 150.000 personer.

-1,8 millioner yrkesaktive nordmenn er digitale analfabeter, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Datakortet AS til Aftenposten.

Selskapet hans tester folks datakunnskaper etter internasjonale standarder. 30 prosent av de 150.000 personene som har fått testet kompetansen sin, strøk. De 30 prosentene som strøk, er ikke er i stand til å bruke PCen til for eksempel å betale regninger og kjøpe reiser, ifølge Nilsen.

Enda verre er tilstanden blant den eldre delen av befolkningen. To av tre over 55 år er digitale analfabeter. Selv ungdommen sliter.

- Mange unge kan laste ned bilder og bruke dataspill, men behersker ikke den ryddige bruken av e-post som kreves i jobbsammenheng. Mellom 10 og 20 prosent av skoleelevene er ikke interessert i data, og en del elever er og vil forbli utenfor hvis man ikke tar tak i vanskene, sier Nilsen.

Til toppen