ANALYSER

Hver tredje PC-programpakke er ulovlig

Kampen mot piratkopiering av PC-programvare står nærmest i stampe verden over.

23. mai 2006 - 09:54

I samarbeid med analyseselskapet IDC har piratjegeren Business Software Alliance (BSA) utgitt sin årlige globale undersøkelse av misbruk av lisenspliktig programvare.

Undersøkelsen gjelder programvarepakker for PC, brukt profesjonelt i næringslivet, forvaltningen og offentlige organisasjoner. Typiske eksempler er Microsoft Office, Norton Antivirus, Adobe Photoshop og så videre.

– Undersøkelsen fanger ikke opp privates misbruk av programvarelisenser, med mindre virksomheten går ut på å kopiere kjente pakker for videre salg, sier leder i BSA Norge, Eilert Hanoa, til digi.no.

Metodikken er utarbeidet av IDC. Undersøkelsen omfatter 91 land. Anslagene over piratraten, det vil si andelen programpakker som brukes i strid med lisensreglene, bygger på data over det lokale PC-markedet og tall for omsetning og leveranser av programvare. Anslagene over programvarebransjens tap, er helt enkelt hva omsetningen hadde vært uten piratkopiering, minus den faktiske omsetningen.

Det er ikke oppgitt hvor stor usikkerhet målingene eller anslagene er beheftet med. Gitt at den kan være på om lag samme nivå som politiske opinionsundersøkelser, det vil si to til tre prosentpoeng i hver retning, gir undersøkelsen som helhet et inntrykk av at kampen mot piratkopiering står i stampe.

Den globale piratraten er fortsatt 35 prosent, i år som i fjor. I halvparten av landene ble det registrert en svak nedgang, mens piratraten økte i 19 land. I de største markedene for programvare – USA, Vest-Europa, Japan og de mest utviklede landene i Asia – sto piratraten stille.

I sin pressemelding framhever BSA piratratens store poengfall i Ukraina, Marokko, Kina og Russland. Men dette er tilbakeganger fra skyhøye nivåer, fra 87 prosent til 83 prosent i Russland, og 90 prosent til 86 prosent i Kina.

I Vest-Europa var piratraten 35 prosent i 2005, mot 34 prosent i 2004 og 36 prosent i 2003. Norge er på 13. plass i BSAs oversikt over land med minst piratkopiering. Piratraten er 30 prosent, ned ett og to poeng fra henholdsvis 2004 og 2003. Det er betydelig dårligere enn USA (21 prosent i 2005) og dårligere enn alle våre nærmeste naboer – Finland, Danmark og Sverige med henholdsvis 26 prosent, 27 prosent og 27 prosent – men på nivå med Australia (31 prosent) og signifikant bedre enn Irland (37 prosent).

IDC mener piratkopiering kostet bransjen 34,3 milliarder dollar globalt. 11,8 milliarder dollar gikk tapt i Vest-Europa, 7,7 milliarder i USA, 3,9 milliarder i Kina, og 1,6 milliarder i Russland. Tapet i Norge anslås til 169 millioner dollar. De vesteuropeiske landene der tapene er størst, er Frankrike (47 prosent piratrate, 3,2 milliarder dollar tapt), Tyskland (27 prosent rate, 1,9 milliarder dollar tapt), Storbritannia (27 prosent rate, 1,8 milliarder dollar tapt) og Italia (53 prosent rate, 1,6 milliarder dollar tapt).

Dette gir grunnlag for visse observasjoner: Tapet i Vest-Europa er mer enn dobbelt så stort som i «versting-landene» Russland og Kina til sammen, tapet i USA er 40 prosent større enn i disse verstingene til sammen, og tapet i Frankrike alene er dobbelt så stort som det i Russland.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.