Hver tredje sidevisning er med iPhone

Endelig tall om nordmenns mobile surfevaner.

Hver tredje sidevisning er med iPhone
Apple og Nokia kniver i toppen på listen over hvilke telefoner som surfer norske mobilportaler.

Nylig avslørte digi.no landets mest brukte mobiltelefoner, eller rettere sagt en delvis oversikt over hvilke terminaler folk flest benytter daglig i mobilnettet.

For første gang har vi nå fått tak i skikkelige tall for hvilke mobiltelefoner og -modeller som benyttes til å surfe norske nettsider.

Det mener vi er relevant, ikke minst for utviklere og andre som ønsker å følge med på mobil nettbruk over tid.

Tallene stammer fra TNS Gallup, det helt enerådende selskapet for måling av tradisjonelle besøkstall til norske nettsteder.

Fra november i fjor har de målt tilsvarende trafikk via mobiltelefon, og i 2010 skal dette lanseres som et eget statistikkprodukt.

Listen over hvilke mobiltelefoner som det hittil i 2009 har blitt surfet mest med fortoner seg slik (uke 1 - uke 30, 2009)

Andelen av totale sidevisninger registrert per mobiltelefontype, fra uke 1 til uke 30 i 2009. (Kilde: TNS Gallup)
Andelen av totale sidevisninger registrert per mobiltelefontype, fra uke 1 til uke 30 i 2009. (Kilde: TNS Gallup)

Oversikten vi har fått av TNS Gallup inneholder litt epler og pærer, ettersom den tar med Opera som egen klient. I de tilfellene der mobiltelefon med nettleser fra Opera benyttes er mobilprodusenten ikke telt med, det skal altså ikke være snakk om noen dobbeltoppføringer, forsikrer TNS Gallup.

Datasettet er basert på registrerte mobilportaler hos TNS, og inkluderer mange av landets mest brukte nettsteder, blant annet mobilutgavene til VG, Dagbladet, Aftenposten, TV2, NRK, Finn og også Aller-konsernet inkludert digi.no.

En annen oversikt vi har fått tilgang på, viser hvor fullstendig overlegen iPhone er blant de som leser digi.no via mobiltelefon.

Blant våre lesere benytter nesten 55 prosent Apples mobil, mens den globale salgslederen Nokia med alle sine modeller til sammen bare utgjør 12,23 prosent.

Mobiltelefoner brukt til å surfe mobilutgaven til digi.no i uke 35, 2009. (Kilde: TNS Gallup)
Mobiltelefoner brukt til å surfe mobilutgaven til digi.no i uke 35, 2009. (Kilde: TNS Gallup)

TNS Gallup måler mobilbruken på en annen måte enn deres tradisjonelle nettmålinger.

For å få til mobilmålingene har de alliert seg med IT-selskapet Mobiletech, som har skrevet avtaler med de norske mobiloperatørene.

- Dette gir oss ekstra informasjon om brukerne som surfer via mobilnettet, inkludert en unik ID per mobiltelefon. Som oftest er dette en kryptert versjon av telefonnummeret, forklarer produktsjef Jon Arne Sæterås i Mobiletech til digi.no.

Interessant nok gir dette tall som trolig er mer nøyaktige enn for vanlige nettrafikkmålinger. Det under antakelsen at nordmenn flest bare bruker én mobiltelefon. Vanlige besøksstatistikker skiller naturlig nok ikke mellom surfing fra kontormaskinen og hjemme-pc.

Ifølge Sæterås gjør teknologien deres det mulig å måle også mobiltelefoner som surfer over WLAN.

TNS har allerede begynt å legge ut besøkstallene for mobil nettsurfing i sine ukentlige rapporter.

- Vi kan hente ut mobiltype, modell og hvilken nettleser brukerne benytter. Fra neste år vil vi tilby en mobilliste og en toppliste over mobiltyper basert på bruk og totalt antall sideoppslag, sier prosjektleder Harald Kittelsen i TNS Gallup.

    Les også: