ANALYSER

Hver tredje småbedrift svikter på IT-sikkerhet

Små og mellomstore bedrifter utgjør mesteparten av norsk virksomhet, men det står dårlig til med sikkerheten.

23. mai 2005 - 09:28

En undersøkelse gjennomført i april av Bedriftsforbundet, Mamut og Microsoft blant 500 norske småbedrifter viser at en av tre ikke har sikret sine IT-systemer i tilstrekkelig grad. Likevel oppgir 78 prosent at IT er helt kritisk for deres virksomhet.

I følge NHO utgjør 160.000 små og mellomstore virksomheter 99,5 prosent av norsk næringsliv.

Selskapene oppgir virus (81 prosent) og spam (73,5 prosent) som de vanligste sikkerhetsutfordringene, mens kun fire prosent anser at nye fenomener som phishing utgjør en sikkerhetsutfordring. Dette til tross for Microsoft observerer at phishing er en av formene for IT-kriminalitet som vokser raskest i dag.

– Det er bekymringsfullt at så mange bedrifter i Norge ikke fokuserer tilstrekkelig på IT-sikkerhet og på nye trusler som dukker opp. Utfordringen må løses i samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og IT-aktører, sier administrerende direktør i Microsoft Norge, Knut Morten Aasrud.

Undersøkelsen illustrerer at avhengigheten av IT varierer i ulike regioner. 33,7 prosent av vestlandsbedriftene oppgir å ha stor kunnskap om IT-sikkerhet, mens bedrifter i Nord-Norge (20,6 prosent) og Oslo/Akershus (19,4 prosent) oppgir å ha lavest kunnskap internt.

Andelen av bedrifter som oppgir at IT er kritisk for deres virksomhet er lavest på Sørlandet (53,5 prosent) og høyest på Vestlandet (74,5 prosent) og i Oslo og Akershus (78,3 prosent). Den samme fordeling gjelder også på spørsmålet om IT-sikkerhet er viktig for deres virksomhet.

Undersøkelsen avdekker dessuten at kun én av 500 selskaper bruker myndighetene som sin vanligste rådgiver innen IT-sikkerhet.

Hovedfunn i undersøkelsen:

  • 70,5 prosent anser at IT i stor grad er kritisk for deres virksomhet. 12,8 prosent anser at IT i liten grad er kritisk for virksomheten.
  • 78,3 prosent anser at IT-sikkerhet er viktig for virksomheten. 8,1 prosent anser at IT-sikkerhet ikke er viktig for virksomheten.
  • 33,4 prosent føler ikke at virksomheten har sikret sine IT-systemer i stor eller svært stor grad.
  • 56,6 prosent bruker mindre enn 10 prosent av virksomhetens totale IT-kostnader på sikkerhet.
  • 30,6 prosent oppgir å ha stor kunnskap om IT-sikkerhet i bedriften.
  • 25,3 prosent mener at IT er viktig for innovasjon og nyskapning i mindre bedrifter. 28,8 prosent mener at IT ikke er viktig for innovasjon og nyskapning i mindre bedrifter.
  • 22,7 prosent mener at Norge i stor grad har en IT-infrastruktur som er tilpasset fremtiden.
  • 31,8 prosent svarer midt på treet og 32,5 prosent vet ikke.
  • Virus (81 prosent) og spam (73,5 prosent) er de vanligste sikkerhetsutfordringene.
  • IT-leverandørene (59,5 prosent) er den vanligste rådgiver vedrørende IT sikkerhet. Bedriftens egne ansatte er rådgiver for 44,9 prosent i sikkerhetsspørsmål. 22 prosent bruker venner og bekjente på disse områdene. 0,2 prosent bruker myndighetene. 4,4 prosent har ingen rådgiver på IT-sikkerhet.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.