Hver uke glemmes en PC på Gardermoen

Hver uke glemmes minst én bærbar PC og 30 mobiltelefoner på Gardermoen – som regel uten datasikring.

17. nov. 2005 - 14:57

IT-sikkerhetsselskapet Pointsec lever av å selge løsninger beregnet på å hindre at uvedkommende får tak i data fra bortkomment eller stjålet utstyr som bærbare PC-er, mobiltelefoner, PDA-er, multimediespillere, USB-pinner med mer.

For å anskueliggjøre behovet for deres produkter, har de innhentet tall fra den webbaserte hittgodstjenesten missingx.com som lister alt som er kommet til rette ved flyplasser og jernbanestasjoner i Norge og Sverige.

På Oslo Lufthavn Gardermoen og Flytoget gjennom Oslo, ble det i perioden fra 1. januar til 1. november i år funnet 58 gjenglemte bærbare PC-er, 37 PDA-er og 1 457 mobiltelefoner. Det svarer blant annet til minst én bærbar PC i uka og i overkant av 30 mobiltelefoner.

Pointsec peker på at tallene bare omfatter gjenstander som er funnet for seg. De totale tapstallene omfatter også alt som er stjålet, og alt som er mistet i jakkelommer, vesker og så videre.

Ved årsskiftet gjennomførte Pointsec en undersøkelse blant 900 drosjesjåfører i ni storbyer verden over. Den viste at tusener av mobiltelefoner, PDA-er og bærbare PC-er etterlates i drosjer hver eneste dag. Undersøkelsen for Oslo tydet på at 400 PDA-er, 1700 mobiltelefoner og 110 bærbare PC-er glemmes igjen i byens drosjer hvert halvår.

PC-er og avanserte mobiltelefoner kan inneholde store mengder følsomme data, som avtaler, kontaktlister og bedriftsinterne dokumenter, og vanligvis er det lite eller ingenting som hindre uvedkommende fra å tapp data fra gjenstander som måtte komme dem i hende.

Pointsec råder bedrifter til å utarbeide sikkerhetsregler for bruk av mobilt utstyr, og til å betrakte håndhevingen av dem som en nyttig investering. Blant tiltakene foreslår selskapet at alt utstyr som brukes til å lagre bedriftsinformasjon skal registreres sentralt, og at de sikres med anerkjente løsninger for autentisering og automatisk kryptering av alt lagret innhold. Autentisering og kryptering må være obligatorisk og sentralt administrert, og sørge for vern også av data som overføres til minnepinner og bærbare mediespillere, mener selskapet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.