Hvilke formater støtter DVD-spilleren din?

Ikke alle DVD-spillere støtter alle de ulike DVD-formatene. Hva som støttes av hvilken spiller er informasjon som ofte er vanskelig tilgjengelig hos forhandlerne. Her finner du god og omfattende kilde.

Tenkt deg at du skal ut og kjøpe deg ny DVD-spiller til å plassere ved TV-en din. Samtidig er du ivrig med videokameraet ditt og planlegger å legge alt over på DVD så snart du får DVD-brenneren i hus.

Det som er viktig å tenke på i denne sammenheng, er at du velger en DVD-spiller som faktisk støtter det DVD-brenneren kan levere. En del avspillere støtter bare DVD-R, men ikke noe annet. Andre støtter DVD-R og DVD+R, men ikke de overskrivbare formatene DVD-RW og DVD+RW. Noen avspillere støtter bare ferdiginnspilte DVD-er.

Men hvor får du oversikt over hvilke spillere som støtter hvilke formater? Ikke hos den vanlige elektronikkforhandler i hvert fall. Og det er jo dit de fleste går når de kjøper hjemmeelektronikk som stasjonære DVD-spillere. En liten test hos en forhandler i en stor kjede viste - til tross for navnet på kjeden - at mangelen på oversikt på dette området var nærmest total.

Heldigvis finnes det gode ressurser på weben. DVDRHelp er én av disse. Her finner du en oversikt over hva de aller fleste DVD-spillere på markedet støtter av formater, hvis du velger seksjonen DVD Players. Du kan også søke fram en liste over spillere som støtter den funksjonaliteten du har bruk for.

Men DVDRHelp-nettstedet omfatter langt mer enn bare en slik oversikt. Nettstedet startet opp som en ressurs for folk som ønsket å lage VCD-er, det vil si videofilm lagret på vanlige brennbare CD-er og som kan avspilles på de fleste DVD-spillere. Men siden den gang har informasjonsmengden økt kraftig.

Blant annet tilbys det en oversikt over hvilke endringer (hacks) du kan gjøre med ulike DVD-spillere, blant annet for å gjøre dem sonefrie. Det tilbus i tillegg brukertester av innspillbare DVD-plater, tips om hvordan ulike filformater kan konverteres og overføres til DVD, og hel del annet.