KOMMENTARER

Hvilken nettleser foretrekker du?

Mange har et gjennomtenkt forhold til nettleseren de bruker. Fortell hvorfor «din» nettleser er best.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. juni 2008 - 15:32

Nettlesermarkedet er mer spennende på lenge. Det finnes en rekke varianter, men for tiden dreier det meste seg om fire forskjellige produkter, Internet Explorer, Firefox, Opera og Safari.

De fire nettleserne har alle sine styrker og svakheter. Selv om et klart flertall stadig bruker Internet Explorer, viser statistikk fra både digi.nos egne servere og mange andre kilder at det er en klar, men langsom dreining i markedet mot alternativer.

Internet Explorer har fulgt med Windows en årrekke. Etter at utviklingen i mange år lå brakk, tok Microsoft igjen opp utviklingen for noen år siden. IE kritiseres av mange for å ha dårlig støtte for de åpne webstandardene, men dette skal bedres, ikke minst i Internet Explorer 8 som trolig kan ventes i fjerde kvartal i år.

Firefox er en klar nummer to blant nettleserne. Den utgis av stiftelsen Mozilla og kommer neste uke i versjon 3. Den skal inkludere bedre støtte for webstandarder, være langt mindre ytelseskrevende og ha en mengde nye funksjoner. For brukerne er det trolig tilgangen på utvidelser som har gjort Firefox til en favoritt, men mange setter også pris på at den er basert på åpen kildekode.

Norske Opera er også populær blant mange, ikke minst digi.no-leserne. Nettleseren kom i versjon 9.5 i går. Opera kjennetegnes ved at den er lite ressurskrevende og raskt, samt at den ligger foran de fleste når det gjelder innebygd funksjonalitet i brukergrensesnittet. Opera har dessuten alltid hatt stor fokus på støtte for webstandardene.

Safari er Apples nettleser, og selv om den finnes til både Mac og Windows, ser det ut til at det primært er Mac-brukerne som benytter nettleseren. Dette skyldes nok derlvis at Safari følger med Mac OS X og at Windows-versjonen først kom i år. Safari er basert på den åpen kildekodebasert presentasjonsmotoren Webkit og er kjent for være både raskt og å ha god støtte for webstandarder. En testversjon av Safari 4 ble denne uken gjort tilgjengelig for en del utviklere.

Mange av digi.nos lesere har et gjennomtenkt forhold til nettleseren, og det er tydelig at folk vektlegger ulike faktorer når de velger. Derfor spør vi:

Hvilken nettleser benytter du mest?

Hvorfor benytter du denne nettleseren?

Er det noe du savner av funksjonalitet i denne nettleseren?

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.