Hvilken nettleser stoler de mest på?

Svaret fra IT-sikkerhetsfolk vil nok overraske noen.

Hvis du kan velge fritt fra øverste hylle; Hvilken nettleser stoler du mest på?
Hvis du kan velge fritt fra øverste hylle; Hvilken nettleser stoler du mest på? Bilde: PantherMedia/Philippe Ramakers og digi.no
25. sep. 2013 - 07:44

Hvilken nettleser du foretrekker er ofte et personlig valg. De fleste alternativene gjør en akseptabel jobb, men det er høyst ulike oppfatninger av hvem som er best.

Tøff konkurranse blant produsentene har visket vekk en del av forskjellene. Målbare kriterier som ytelse, funksjonsrikdom og ulik standard-støtte ikke er så utslagsgivende som før.

Utbredelsen av skadevare og nettkriminalitet har imidlertid for lengst gjort sikkerhet til et viktig område der nettleserne kan utmerke seg, eller falle igjennom.

Alle nettlesere har sårbarheter, men selv om det har kommet utallige analyser og rapporter er det også her vanskelig å måle objektivt.

IT-sikkerhetsselskapet Sophos har derfor nylig gjennomført en uhøytidelig avstemning om hvilken nettleser som føles mest trygg.

Firefox til topps

Det kom inn mer enn fem tusen enkeltstemmer på sikkerhetsbloggen Naked Security, der vi må anta at publikum har en langt over gjennomsnittlig interesse for faget.

Firefox dro her i land en overlegen seier med over 50 prosent av stemmene. Google Chrome kom på andreplass med 26,8 prosent. Bak fulgte så Internet Explorer (8 prosent), Safari (7,2 prosent), Opera (4,6 prosent) og Chromium (2,9 prosent).

Leserne ble spurt om hvilken av de seks mest utbredte alternativene de stolte mest på («trustworthy»).

Denne rangeringen av hvilke nettlesere besøkende stolte på skiller seg markant ut fra nettlesernes faktisk markedsandeler. <i>Bilde: Sophos</i>
Denne rangeringen av hvilke nettlesere besøkende stolte på skiller seg markant ut fra nettlesernes faktisk markedsandeler. Bilde: Sophos

Interessant nok har Sophos også laget en oversikt over hvordan stemmene fordelte seg målt opp mot hvilke nettlesere som ble brukt i avstemningen. Det ga følgende rangering:

Google Chrome og Chromium-prosjektet lar seg ikke skille ut fordi de identifiserer seg på samme måte. <i>Bilde: Sophos</i>
Google Chrome og Chromium-prosjektet lar seg ikke skille ut fordi de identifiserer seg på samme måte. Bilde: Sophos

Også her gjør Firefox det skarpt med omtrent like mange stemmer som brukere, men de blir slått av Opera. Den norske nettleseren er den eneste som faktisk oppnår flere stemmer enn de hadde brukere på siden.

Microsofts IE gjør det derimot svakt med en såkalt konverteringsrate (et begrep normalt brukt om forholdet mellom antall besøkende på et nettsted og antall ønskede hendelser, typisk annonser og kjøp) på bare 36 prosent.

En mulig årsak til dette, som Sophos trekker frem, er at Internet Explorer ofte er pålagt i bedriftsmiljøer. De ansatte får ikke lov å bruke noe annet.

Hvorfor Google gjør det såpass dårlig at halvparten av Chrome/Chromium-brukerne oppgir at de stoler mer på en annen nettleser, det gis det derimot ingen god forklaring på.

Hva synes du selv? Hvilken nettleser stoler du mest på? Stem gjerne ovenfor, men gi aller helst en forklaring på hvorfor i debatten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.