Hvilken smartphone er best?

Mobiltelefonene er i ferd med å bli små PC-er som kan brukes til alt. Hvem vinner smartphone-krigen?

KOMMENTAR: Hvilken smartphone er best?

Mobiltelefonene er i ferd med å bli små PC-er som kan brukes til alt. Hvem vinner smartphone-krigen?

Avanserte mobiler, eller smartphones som de gjerne kalles, blir stadig bedre og stadig mer populære. De har i praksis utradert PDA-ene, og stadig flere går til anskaffelse av en.

Å velge en mobiltelefon til privat bruk kan være en impulsiv handling, men med smartphones får valget litt større konsekvenser. Det gjelder spesielt hvis man kjøper inn mobiler som skal brukes på jobben, og enda mer hvis man satser på å kjøpe og utvikle egne mobilapplikasjoner.

digi.no har i flere år fulgt utviklingen til de forskjellige smartphone-plattformene, og etter vår oppfattning er det disse det nå dreier seg om:

 • Microsoft Windows Mobile
 • Blackberry
 • Apple iPhone
 • Nokia Symbian
 • Google Android

Sammenligningen blir ikke helt korrekt, da noen av disse er separate mobilmerker, mens andre er plattformer som kan brukes av flere mobilleverandører. Likevel er det i praksis disse produktene som kniver om å vinne de avanserte mobilbrukerne som er villig til å betale ekstra for å få en avansert mobil.

Hver av de forskjellige plattformene har fordeler og ulemper.

Windows Mobile er ganske godt utbredt, og har et stort partnerapparat, samt mange utviklere som kjenner godt til .Net-utvikling. Mobilutviklingen må spesialtilpasses, men svært mye er likt som i utvikling for PC-plattformen. Mange norske selskaper satser aggressivt på Microsofts plattform, men Windows Mobile frem til nå slitt med treg respons fordi operativsystemet tydeligvis krever mer prosessorkraft enn hva mange av mobilene kan tilby.

Kanadiske Blackberry har et solid fotfeste i det nordamerikanske markedet, men har ikke samme posisjon i Europa. Selskapet var tidlig ute med push-løsning for epost, og det har ikke vært uvanlig å beskrive den som «crackberry» fordi mange fornøyde brukere er totalt avhengig av å sjekke informasjon på den hele tiden.

iPhone har på kort tid fått et solid fotfeste i smartphone-markedet, og har blitt en populær utviklingsplattform med cirka 10.000 tilgjengelige applikasjoner. Tilhengerne lovpriser det elegante designet og den tette integrasjonen med App Store. Kritikere liker ikke den totale kontrollen Apple krever.

Symbian er det dominerende operativsystemet for smarttelefoner og har røtter tilbake til det tidlige 1990-tallet. Det er installert på over 200 millioner mobiler fra flere leverandører. Det finnes nærmere 10.000 kommersielle tredjepartsprodukter til Symbian, og nylig kjøpte Nokia hele Symbian. De planlegger å gjøre det til åpen kildekode. Det er svært delte meninger om hvor stabilt og raskt Symbian er. Det er også forskjell på de ulike brukergrensesnittene som benyttes. De mest kjente ser S60 og UIQ.

Google Android er nykommeren på dette markedet, og mobiler med Android er ennå ikke tilgjengelig i Norge. Systemet har støtte for touch-screen, og mobilen(e) minner på mange måter om iPhone. Google har da også laget en integrert nettbutikk som minner mye om App Store, bortsett fra at de lar hvem som helst legge ut sine applikasjoner.

digi.no forsøker å følge tett med på utviklingen i dette markedet, og nå lurer vi på hva dere lesere mener om dette markedet?

 • Hvilken mobil har du nå?
 • Hvor fornøyd er du med den?
 • Hvilken mobil vil du eventuelt bytte til?
 • Hvem vinner smartphone-krigen?
 • Hva avgjør smartphone-krigen?
 • Hvilken smartphone er best?
 • Hvilken smartphone er best å utvikle for?

Vi er også veldig interessert i å høre om det er områder dere ønsker at digi.no skal se nærmere på innen dette markedet.

Til toppen