KARRIERE

Hvis mora di var mann...

...ville hun vært faren din. Eller...? Det er hva som slår meg når jeg leser utspillet fra IDC/BSA om hvor mange flere IT-arbeidsplasser vi ville fått dersom alle hadde vært snille og ikke piratkopiert programvare. Utspillet kommer fra folk som ønsker seg en annen verden, bosatt av andre mennesker, intet mindre.

4. apr. 2003 - 10:52

Det var nemlig ingen forsinket aprilspøk, utspillet fra IDC og BSA om at vi ville fått 20.000 flere hardt tiltrengte IT-arbeidsplasser dersom vi sluttet å piratkopiere programvare.

Samma det, utspillet luktet überkreativt PR-arbeid lang vei, en ganske sur lukt var det òg. Jeg har sjøl vært overivrig og naiv PR-arbeider og ser for meg den imaginære PR-konsulenten i det han eller hun går inn til møtet med IDC og BSA med idéen i lomma. Sjelden har vel vedkommende følt seg så sikker på å ha en vinner! Her tar vi tre fluer i ett smekk; 20 prosent av arbeidsløsheten, hundre prosent av piratkopieringen og mer skatt til staten!! Garantert oppslag i mediene. Politikerne på saken, Stortinget neste. Svusj. To, nei, tre problemer løst! Har du flere?

Krigen i Irak, sier du? Ikke'no problem. Vi bruker arbeidsløshet som brekkstand der også, det åpner alle dører, rydder alle desker, så å si. (Her må vi be den ivrige PR-konsulenten ta en pause i bakken og stikke fingeren i jorda. Det er nemlig all grunn til å tro at krigen i Irak faktisk stimulerer store deler av næringslivet, og det ikke bare i USA.)

Nå er selvsagt dette for godt til å være sant. For slik er det, lik det eller ei: Piratkopiering er per i dag ikke i strid med folks rettsfølelse. Like lite som det er det å kjøre i nitti i åttisone, gjøre eller betale for et lite stykke svart arbeid, forsyne seg av en drue i fruktdisken på RIMI et cetera, et cetera, et cetera... Loven kan være så streng den bare vil på enkelte områder, men hvis folk ikke oppfatter (eller forstår, det går ut på det samme) det de gjør som spesielt galt, ja, da fortsetter de faktisk å gjøre det.

I tilfellet med piratkopiering kan vi jo prøve å se for oss folks reaksjon: Jaggu trur jeg at jeg skal slutte å piratkopiere, gitt. Både bror og svoger går jo og sutter på totten på Aetat. Eller ….. ?

Piratkopiering er et problem for dem som ikke får solgt så mye programvare som de ønsker, det er en ikke uvesentlig del av saken. Hvis vi tenker oss at det ikke var eierne av softwarebedriftene som tapte på piratkopieringen, men bare de ansatte, hvor sterkt ville BSA engasjert seg da? For hva vet vi om hvor mye som tapes på piratkopiering, egentlig? Hva slags sammenligningsgrunnlag har man? Det er ikke praktisk mulig å trekke en trend tilbake til en verden der software ikke ble piratkopiert, disse tingene har utviklet seg parallelt.

Dermed står man igjen med den for alltid hellige kua, nemlig arbeidsplasser. Det softwarebransjen gjør er ikke noe annet enn å dytte arbeidsløse IT-arbeidere foran seg. Fra slike organisasjoners side er det jo normalt ikke arbeidstagernes ve og vel som bekymrer mest, bortsett fra når det er politisk korrekt. Slik som nå.

Så er vi tilbake ved svadaens kilde, kreativt PR-arbeid. Det går nemlig an å snu på flisa å gjøre en like horribel og urealistisk "beregning" på hva piratkopiering gagner både på alle bauger og kanter. Personlig ville jeg ikke trengt mer enn en halvtime på å finne fem ting ved slik kopiering som virket stimulerende for økonomien. Det gjelder bare å være sleip og snever nok. Bare vrøvl er det uansett.

Om nå det utopiske skulle skje, at folk sluttet å piratkopiere, da kunne vi jo forvente at softwareselskapene satte ned prisene sine? In your dreams, baby.

Utspillet minner i grunnen litt om politikere som ønsker seg et nytt folk. Men for all del: Lykke til med å få jobb, alle arbeidsløse IT-arbeidere.

God helg!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra