KOMMENTARER

Hvor blir det av de nye Fast-erstatterne?

Fast var dømt til å bli solgt, men oppkjøpet understreker mangelen på nye, norske IT-produkter.

10. jan. 2008 - 09:16

De fire-fem største programvare-selskapene blir stadig større og dette aksellererte i fjor. Fast-kjøpet føyer seg uten tilpasninger inn i den knallharde oppkjøpstrenden - de mellomstore programvare-leverandørene blir kjøpt opp i tur og orden av de fire-fem største som bygger stadig mer komplette universer av ferdig integrerte produkter.

For integrasjon tar tid, koster penger og fungerer ikke alltid. Kjøper du alt fra Oracle, SAP, Microsoft eller IBM, kan du kreve at pakkene spiller mot hverandre - forhåpentligvis med minimale tilpasninger. De fire store og til dels Adobe har de siste årene gjennomført tidens oppkjøpsraid og i fjor kom turen til BI-leverandørene. Og så kom oppkjøpet av Fast.

Men det bekymringsfulle for den norske bransjen, næringslivet totalt og gründere er at det synes å bli stadig lengre mellom nye, norske selskaper som lager produkter. Det er slike selskaper som virkelig har vekstpotensialet - konsulentselskaper som EDB kan ikke skalere på samme måte.

Jada, nå lager faktisk for eksempel EDB faktisk noen finansprodukter, men det er lenge siden vi hørte noen dotcom-aktige historier om norske IT-produkter som virkelig får opp farten. Og nye, norske maskinvare-produsenter finnes nesten ikke.

Og det litt triste med Fast er at søketeknologi var et felt norsk programvare-bransjen så ut til å lede på. Nå er mye av kompetansen snappet opp av Yahoo, Google og Microsoft. Kan utbrytere finne nye nisjer og som startet opp på nytt? Ellers var mobil teknologi utpekt som et det store nye, men foreløpig har ikke noen norsk selskaper klart å hevde seg tydelig internasjonalt.

Det bekymringsfulle er at vi nå kanskje er på tampen av en periode med svært god tilgang på kapital og likevel har vi ikke sett noen ny bølge av selskaper. Selskapene som skulle vært startet på denne siden av tusenårskiftet skulle bli de neste Fast, Maxware (solgt til Oracle), Ask (kjøpt av Proxima) eller Metamerge (kjøpt av IBM).

Du kan teste deg selv: Klarer du å nevne 3-4 spennende, ganske ferske norske IT-selskaper som skiller seg ut og har et tydelig vekst-potensiale? Mange av dagens mest omtalte selskaper, for eksempel Opera og Birdstep, er minst 10 år gamle. Trolltech er kanskje det mest lovende, men selskapet er ikke akkurat ferskt.

Nå var Maxware og Metamerge ganske ukjente selskaper, og Fast uvanlig godt profilert, men jeg tror ikke jeg tar feil i hovedkonklusjonen: For mange norske IT-selskaper kjøpes opp og det startes for få nye til å erstatte dem.

Kanskje alternativene investeringsmarkeder som olje/gass og andre sektorer må møte mer motbakke før venture-investeringer og andre typer investeringer i IT igjen blir interessant.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.