På kuponger, internettsider, kampanjesider og portaler har jeg høyst frivillig, med viten og vilje "optet" meg inn og gitt mitt samtykke til at de kan sende meg så mye e-postreklame de måtte ønske. Men hva skjer? Ingenting! Jeg har nesten ikke fått mail fra noen av dem. Hvorfor?
Typiske svar er disse: Vi er redde for å irritere kunder. Vi har ikke teknologien på plass. Vi tror ikke e-post virker.
Alle disse svarene er feil.
For det første: Når en bedrift spør meg om det er OK at den sender meg e-post, og jeg ettertrykkelig svarer ja, blir jeg ikke irritert om de sender meg e-post.
For det andre: Du trenger avansert teknologi og en reorganisering av markedsføringsfunksjonen i bedriften, om du skal ta alle visjoner og teorier omkring CRM på alvor. Men, du trenger ikke den samme teknologien om målet f.eks. er å erstatte eller supplere dyr DM.
For det tredje: E-postreklame virker.
Forrester Research Inc gjennomførte ifjor en undersøkelse som dokumenterte 10 prosent respons i snitt (!) når e-postreklamen sendes til kunder og prospekter. Altså for å beholde kunder og bevare relasjoner. Den samme undersøkelsen viste at det å bruke e-post for å skaffe nye kunder var særdeles kostbart. Kost per tusen var oppe i 200 dollar på leide adresselister, mens den var nede i 5 dollar når mailingene gikk til bedriftens egne adresselister.
Her på berget hindrer Markedsføringslovens paragraf 2b bedrifter fra å bruke e-post til å skaffe seg nye kunder på forbrukermarkedet. Man må ha innhentet samtykke på forhånd, før man kan sende markedsføringshenvendelser via e-post til forbrukere. Samtykket må være frivillig, uttrykkelig og informert.
Forbrukerombudet har mottatt en rekke klager fra forbrukere allerede vedrørende slik markedsføring. Og Forbrukerombudet har bedt enkeltaktører om å slutte med det. Det holder ikke å vaske adresseregistre mot reservasjonsregisteret i Brønnøysund, fordi dette registeret ikke dekker SMS og e-post.
Nok om det. Mitt lille poeng er at dette ikke hindrer norske bedrifter fra å bruke e-post til å markedsføre overfor kunder og prospekter som ettertrykkelig har gitt sitt samtykke.
Men det gjør de ikke.
Ennå.
En undersøkelse Gallup har gjennomført i år viste at 80 prosent av Norges bedrifter hverken har har planer om eller har foretatt masseutsendelser av informasjon eller reklame via e-post. Dette tallet bør raskt bli mindre.
Tradisjonell DM er dyrt, har lang ledetid; det skal lages, trykkes, postlegges og fremsendes. E-postutsendelse er rimelig, har kort ledetid og - kanskje viktigst - e-post er fleksibelt. Budskapet kan i større grad skreddersys, og det er mulig med større bredde i responsmulighetene og nettopp derfor - større muligheter for brukerkontroll. Hvilket er et gode for en markedsfører.
Noen viktige huskeregler sånn helt til sist: Ikke kringkast budskap - du skal engasjere kunder og prospekter i en dialog. Du trenger ikke selge noe hver gang. I stedet for panisk promotering av tilbud, kan og bør du by på noe verdifullt. Og helt til sist. Start forsiktig. Ikke bombarder kunder med spørreskjemaer. Siden e-post er så rimelig, trenger du ikke totalkundekontrakten første gang.
Selg inn den neste "daten". Du skal ha kundene dine lenge!