JUSS OG SAMFUNN

Hvor er det blitt av Leo?

Den nye HP-sjefen slipper å vitne i SAP-Oracle-saken så lenge han er i dekning.

10. nov. 2010 - 16:04

Da tidligere SAP-sjef Leo Apotheker ble ny toppsjef i HP i slutten av september, fikk Oracle-sjef Larry Ellison en fiks idé. Han ville stemple Apotheker som hjernen bak omfattende industrispionasje mot Oracle i årene 2005 til 2008.

Anledningen kunne ikke passet bedre for Ellison. 1. november startet rettssaken for å avgjøre erstatningen SAP må ut med i TomorrowNow-søksmålet, der Oracle krever 2,3 milliarder dollar av SAP. Samme dag tiltrådte Apotheker formelt stillingen som toppsjef i HP. Altså skulle det være «piece of cake» å sørge for at Apotheker fikk overlevert vitneinnkallingen på californisk jord, slik loven krever. HPs hovedkvarter, der den nye toppsjefen kunne ventes å befinne seg på tiltredelsesdagen, er, som kjent, selve arnestedet for Californias IT-juvel Silicon Valley.

    Les også:

Problemet er at Apotheker, fra Ellisons synspunkt, er som sunket i jorden. Apotheker er i dekning. Han har ikke vært observert i California på flere uker. HP nekter å ta i mot vitneinnkallingen, og ber, med henvisning til loven, om at Oracle sørger for at den overrekkes personlig.

6. november publiserte den japanske næringslivsavisen Nikkei et intervju med Apotheker, der det gikk fram at HP-sjefen var i Japan dagen før. Ifølge nyhetsbyrået Reuters falt det ikke Ellisons hær av private detektiver at Apotheker kunne spores i Tokyo.

En som jakter på Apotheker av andre grunner enn Oracle-sjefen og hans posse er journalist Patrick May i lokalavisa San Jose Mercury News.

May ender med å henvende seg til HPs hoffhistoriker, forfatter Michael Malone av boka Bill & Dave: How Hewlett and Packard Built the World's Greatest Company. Malone svarer slik:

– Kanskje han er på kontoret sitt og prøver å få fred og ro til å jobbe? Hadde det ikke vært fint om vi for én gangs skyld hadde en toppsjef som ikke driver valgkamp [som Carly Fiorina, for republikanerne] eller løper etter strippedamer [som Mard Hurd etter Jodie Fisher]?

Blant argumentene HP bruker for å forsvare at Apotheker for øyeblikket ligger lavt, er at formålet med vitneinnkallingen er ikke å belyse saken, men å trakassere HP-sjefen. Han ble avhørt i sakens anledning i 2008, og Ellison var fornøyd med dette, helt til Apotheker fikk toppjobben i HP. Først da kom teorien om Apotheker som ansvarlig for konspirasjonen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.