KARRIERE

Hvor mye kan man tillate seg å skryte av seg selv i en søknad?

Frode (28) har skiftet jobb omtrent hvert tredje år. Nå lurer han på hvor mye man kan tillate seg å skryte av seg selv i en søknad.

12. mars 2001 - 10:16

Frode spør: Jeg er i ferd med å søke nytt arbeid som selger i et seriøst firma innenfor IT-sektoren. Jeg har tidligere ikke jobbet med salg, men for det meste innen helse- og utdannelsessektoren (jeg er utdannet lærer ). Jeg har skiftet arbeid omtrent hvert 3 år for å lære mer og for å beholde motivasjonen. Dette har medført en høyere frekvens av arbeidsskifte enn det som jeg oppfatter som vanlig. Jeg lurer nå på om jeg gir inntrykk av ikke å vite hva jeg vil. Jeg har veldig lyst til å jobbe som selger og mener at jeg har det som skal til for å kunne lykkes.

Så til spørsmålene: Bør jeg unngå å ramse opp alle de forskjellige jobbene jeg har hatt? Blir det sett på som en fordel at arbeidstakeren kjenner seg selv godt nok til å vite at han ikke har noe mer å gi? Hvor mye kan man tillate seg å skryte av seg selv i en søknad?

Anne svarer: Jeg syns utgangspunktet for all presentasjon av seg selv, være seg i en søknad eller i et intervju, bør være korrekt og ærlig. Ingen av partene er tjent med noe annet.

Hvis du har mange korte arbeidsforhold bak deg, kan du vurdere å presentere disse samlet i CV-en din. Tre år i et arbeidsforhold syns jeg ikke nødvendigvis må karakteriseres som kort, spesielt med tanke på karakteren av ditt tidligere arbeid. Hvis du unngår en kronologisk oppramsing av de arbeidsforhold du har hatt blir det lett "huller" i CV-en som ikke virker særlig tillitsvekkende.

På spørsmål om det blir sett på som en fordel at arbeidstakeren kjenner seg selv godt nok til å vite at han ikke har noe mer å gi, svarer Anne:

- Ikke utelukkende en fordel. Jeg hadde ikke spilt på dette hvis jeg var deg.

Og på spørsmål om hvor mye man kan tillate seg å skryte av seg selv i en søknad, svarer hun:

- Du bør presentere deg i en søknad slik du selv oppfatter deg, men med fokus på dine positive egenskaper og kvalifikasjoner. Dog skal søknaden fange adressatens interesse, men du bør kunne gi det samme inntrykket av deg selv på et eventuelt intervju - og ikke minst - kunne stå for det du har sagt i en eventuelt senere ny jobb.

Har du spørsmål du vil ha 'ekspert-svar' på, kan du sende en mail til anne.dahl@net2work.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.