Hvordan amatører får delta sammen med de "proffe"

Internett har gjort aksjemarkedet enklere tilgjengelig for småsparerne og dette fører til lavere kostnader. Direkte tilgang til markedet er nå tilgjengelig også for småsparerne i USA og du kan spare enorme beløp ved å styre ordren selv.

Internett har gjort aksjemarkedet enklere tilgjengelig for småsparerne og dette fører til lavere kostnader. Direkte tilgang til markedet er nå tilgjengelig også for småsparerne i USA og du kan spare enorme beløp ved å styre ordren selv.

Investorer og tradere i aksjemarkedet fokuserer svært mye på kurtasje. Kurtasje er viktig, men kanskje viktigere er den kursen du får på sluttseddelen. Femti øre fra eller til kan gi enorme utslag hvis du gjennomfører mange handler i løpet av et år.

I USA ser vi at trenden helt klart heller i retning av at kundene i stadig større grad benytter seg av muligheten til å legge inn ordrene i børssystemet selv. Alle store nettmeglere etablerer samarbeid sammen med aktører som allerede tilbyr direkte tilgang til aksjemarkedet.

De fleste tradere har liten kontroll på hvordan ordren deres blir effektuert. De siste årene har flere meglerhus opprettet direkte tilgang til markedet, og dette gjør at traderne selv kan kjøpe og selge aksjer til hvilken market maker eller megler de selv vil. Dette betyr at du kan komme mye "nærmere" markedet enn du gjorde tidligere. Slike systemer har lenge vært tilgjengelige til meglerhus og profesjonelle tradere, men nå som flere nettmeglere knytter seg opp til leverandører med direkte tilgang, er mulighetene nå større enn noengang for også de små til å delta på like premisser som de proffe.

Ifølge Wall Street Journal kan traderne selv bestemme hvordan du kan kjøpe eller selge aksjene. Dette gjøres gjennom såkalte ECNs (Electronic Communications Network). På den måten er du sikret deg den beste aksjekursen som er tilgjengelig.

Skal du for eksempel kjøpe 1000 aksjer i Cisco Systems Inc, er det av stor vesentlighet om du betaler 62,5 dollar eller 62,5625. Med 1000 aksjer utgjør dette 62,5 dollar, altså vesentlig mer enn kurtasjen. Gjør du mange handler i løpet av et år, er det lett å forstå at dette kan bli store summer.

Men analytikere Wall Street Journal har vært i kontakt med mener at en tradisjonell nettmegler fortsatt er det beste alternativet for de som handler lite. Det er først for de som handler noen ganger i uken at en megler som tilbyr direkte tilgang bør brukes.

Til toppen