BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hvordan beskytte seg mot makrovirus?

Makrovirus er egentlig ikke noe nytt fenomen, men utbredelsen av disse blir stadig større. Hva kan en vanlig bruker gjøre for å beskytte seg mot makrovirus og hvordan slette en makro fra en Office-dokument? digi.no gir deg svaret.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. mars 1999 - 15:35

Ifølge Norman Data Defence har makrovirus spredt seg over hele verden siden 1995, da det først viruset av denne typen ble oppdaget utenfor laboratoriene. Stort sett alle makrovirus infiserer dokumenter laget med Microsofts Office-applikasjoner. Sist helg ble et svært smittsomt Word-virus oppdaget. Viruset, som kalles Melissa, kan du lese mer om i artikkelen "Nytt virus spres med rekordfart" som du finner peker til i spalten til høyre.

Et dokument med et makrovirus er egentlig ikke farligere enn en stålbeholder med bakterier. Så lenge du ikke aktivt slipper det fri, kan ingen skade skje. Likevel blir tusenvis av datamaskiner angrepet av makrovirus hver dag.

Et makrovirus til MS Office er egentlig et lite program laget i de interne programmeringsspråket i Office-applikasjonene - VisualBasic for Applications (VBA). Disse programsnuttene (eller makroene som de kalles), kan brukes til mye nyttig. Problemet oppstår først når mulighetene misbrukes. VBA er nemlig et ganske kraftig programmeringsspråk. Derfor kan en utvikler lage makroer som gjør mye skade, hvis utvikleren ønsker dette.

Likevel, alle Office-applikasjonene som støtter VBA og makroer, har en innebygget beskyttelse mot makrovirus. Denne fungerer på den måten at hvis et dokument inneholder en makro, blir brukeren spurt om han eller hun ønsker å kjøre makroen når vedkommende åpner dokumentet i den tilhørende applikasjonen. Applikasjonen kan i utgangspunktet ikke vite om makroen inneholder et virus eller ikke, derfor blir brukeren spurt uansett.

Men når det er så enkelt, hvorfor blir så mange smittet da?

Problemet er i dette tilfellet ikke programvaren, men brukerne selv. For det første er det mange som ikke vet hvorfor de ikke bør åpne makroene i et ukjent dokument. Samme hvor mye informasjon som finnes om virus og makrovirus spesielt, det er mange denne informasjonen ikke når frem til. Derfor klikker "Ja" når de blir spurt om de ønsker at makroene i Office-dokumentene skal kjøres eller ikke.

Det holder i teorien at de klikker "Ja" i forbindelse med et ukjent dokument én eneste gang. Hvis dokumentet inneholder et makrovirus som skrur av den funksjonen som spør brukeren om vedkommende ønsker å eksekvere makroen, er løpet kjørt og portene åpne. Da vil ikke brukeren lenger få beskjed om at han eller hun har åpnet et dokument som inneholder en eller flere makroer. Men det er også mange brukere som er så lei av å måtte svare på dette spørsmålet at de rett og slett skrur av denne funksjonaliteten. Det vil si at de frivillig åpner for at makrovirusene skal få herje fritt på maskinen deres.

Vi spurte Ole Tom Seierstad ved Microsoft Norge om selskapet har funnet en løsning på dette problemet med Office 2000. Seierstad måtte dessverre svare avkreftende på dette. Office 2000 vil ha nøyaktig samme funksjonalitet overfor makrovirus som i dag. Seierstad så likevel for seg en framtidig løsning med sertifisering av makroer. Da vil en tredjepart kunne utstede sertifikater på makroer som er verifisert frie for virus, slik at brukeren kan velge å kun åpne disse. Dette ligger likevel et stykke inn i framtiden - hvis det i det heletatt kommer.

Inntil videre bør du la være å åpne ukjente makroer, samt å jevnlig sjekke at funksjonen som varsler om makroer er skrudd på, i hvert fall i Excel 97 og Word 97, hvor det fleste av virusene opptrer. Dette gjør du på følgende måte:

Verktøy-menyen

Velg Verktøy på menylinjen øverst. Velg deretter Alternativer på menyen som dukker frem. Så velger du mappefanen Generelt. Her finner du en rute som heter "Beskyttelse mot makrovirus". Det skal stå et kryss i denne ruten når funksjonen er skrudd på.

Beskyttelse mot makrovirus er skrudd på

Hva gjør du hvis du allerede har dokumenter som inneholder makroer du ikke er sikre på at inneholder virus?

Hvis du ikke er helt sikker på at dokumentet er avhengig av makroen for å fungere (prøv å åpne dokumentet uten å eksekvere makroen, går dette bra, er behovet for makroen i verste fall minimalt), kan du slette hele makroen. Dette gjøres slik i Word og Excel:

Velg på samme måte som over Verktøy på menylinjen øverst i dokumentvinduet i applikasjonen. Velg valget som heter Makro->Makroer. Da får du opp et vindu som blant annet viser hvilke (om noen) makroer et dokument inneholder. Skal du slette en makro, marker makroen og klikk på Slett-knappen.

Her kan du slette makroer

Gjenta hvis det er flere makroer i dokumentet. Når du er ferdig, lukker du vinduet og lagrer dokumentet.

I tillegg til disse tipsene, må du selvsagt ha en antivirusprogram. Det finnes en rekke produsenter av disse, felles for de seriøse er at de stadig legger ut oppdaterte filer med virusdefinisjoner på weben. Når du installerer disse - de kommer minst en gang i måneden - er du rimelig sikret mot at virus slipper usett inn på maskinen din. Unntaket er selvsagt de nyeste og ukjente virusene. Disse kan du bare beskytte deg mot ved å være forsiktig og nøye med hva du laster ned på maskinen din.

Tipsene over er en begynnelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.