Hvordan du gravlegger deg selv

EU og Microsoft slåss om mediaspillere, men et av alternativene avliver seg selv uten hjelp fra Gates.

EU ønsker å tvinge Microsoft til å løsne deres stadig sterkere på digitalt media. At Windows Media Player følger med i alle Windows-versjoner, gir Microsoft stor makt.

Kampen minner om amerikanske myndigheters forsøk på å gi Netscape en større sjanse under presset fra Microsoft. Men i slaget om medieformater har en av de tidligere tre store konkurrentene langt på vei avlivet seg selv.

Real var på 90-tallet en av tre store lydformater. Med mulighet for streaming og kopisperre var formatet populært for å spre lyd over Internett.

Det er ikke mulig å telle, men stadig færre nettsteder synes å bruke Real. Det er Windows Media Audio, Apple Quicktime og MP3 som er de viktigste lydformatene nå.

Årsaken er Reals hemningsløse forsøk på å presse seg inn på brukernes maskiner. I 2001 og 2002 skrev digi.no to saker om hvordan installeringen av Real avkrevet deg for først registrering, og så en masse spørsmål om hvordan Real kunne legge seg inn i menyer, på skrivebordet, kidnappe filtyper og få sende deg reklame.

Metodene ville fått bruktbilselgere og Microsoft til å rødme av skam, skrev vi den gang.

I mange tilfeller kunne du si nei, for så å oppleve at Real likevel regelrett voldtok maskinen din. Dette gjorde man bare en gang. Ved neste maskinbytte eller Windows-oppgradering, husket stadig flere på holde seg unna Real.

Nå endelig selskapet lært, men det skulle bare mangle. Selskapet har vendte det døve øret til i mange år.

I påsken lanserte selskapet Real Player 10. Her er mye av de mest aggressive markedsføringsknepene fjernet i et forsøk på å kapre tilbake det tapte. Men nå er det trolig for sent - du treffer ikke mange nettsteder som krever at du laster ned Reals programvare.

Dessuten har Real beholdt et av sine gamle triks: Det er fremdeles vanskelig å finne gratisversjonen. Alt det står "Free" på er nemlig en 14-dagers prøveversjon av betalingsversjonen.

Gratisversjonen finner du øverst i høyre hjørne på denne siden.

Til toppen