Hvordan du gravlegger deg selv

EU og Microsoft slåss om mediaspillere, men et av alternativene avliver seg selv uten hjelp fra Gates.

EU og Microsoft slåss om mediaspillere, men et av alternativene avliver seg selv uten hjelp fra Gates.

EU ønsker å tvinge Microsoft til å løsne deres stadig sterkere på digitalt media. At Windows Media Player følger med i alle Windows-versjoner, gir Microsoft stor makt.

Kampen minner om amerikanske myndigheters forsøk på å gi Netscape en større sjanse under presset fra Microsoft. Men i slaget om medieformater har en av de tidligere tre store konkurrentene langt på vei avlivet seg selv.

Real var på 90-tallet en av tre store lydformater. Med mulighet for streaming og kopisperre var formatet populært for å spre lyd over Internett.

Det er ikke mulig å telle, men stadig færre nettsteder synes å bruke Real. Det er Windows Media Audio, Apple Quicktime og MP3 som er de viktigste lydformatene nå.

Årsaken er Reals hemningsløse forsøk på å presse seg inn på brukernes maskiner. I 2001 og 2002 skrev digi.no to saker om hvordan installeringen av Real avkrevet deg for først registrering, og så en masse spørsmål om hvordan Real kunne legge seg inn i menyer, på skrivebordet, kidnappe filtyper og få sende deg reklame.

Metodene ville fått bruktbilselgere og Microsoft til å rødme av skam, skrev vi den gang.

I mange tilfeller kunne du si nei, for så å oppleve at Real likevel regelrett voldtok maskinen din. Dette gjorde man bare en gang. Ved neste maskinbytte eller Windows-oppgradering, husket stadig flere på holde seg unna Real.

Nå endelig selskapet lært, men det skulle bare mangle. Selskapet har vendte det døve øret til i mange år.

I påsken lanserte selskapet Real Player 10. Her er mye av de mest aggressive markedsføringsknepene fjernet i et forsøk på å kapre tilbake det tapte. Men nå er det trolig for sent - du treffer ikke mange nettsteder som krever at du laster ned Reals programvare.

Dessuten har Real beholdt et av sine gamle triks: Det er fremdeles vanskelig å finne gratisversjonen. Alt det står "Free" på er nemlig en 14-dagers prøveversjon av betalingsversjonen.

Gratisversjonen finner du øverst i høyre hjørne på denne siden.

Til toppen