TELE-KOMMUNIKASJON

– Hvordan kan dette skje?

Post- og teletilsynet vil ha svar etter Dagbladet-avsløringer.

Bilde: Post- og teletilsynet

OPPDATERT: Etterretningstjenesten avviser at det har foretått overvåkning av norske borgere i det norske mobilnettet. Les mer her.

Tirsdag våknet Norge opp til nyheten om at amerikanske myndigheter skal ha overvåket 33 millioner mobilsamtaler i løpet av én måned i årsskiftet 2012/2013. Det var avisen Dagbladet som avslørte saken, som slo ned som en bombe i regjeringen, på Stortinget samt de to største mobil-nett eierne i Norge: Telenor og Netcom.

PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet eller Forsvarets Etterretningstjeneste har benektet kjennskap til at NSA, en del USAs hemmelige tjenester, skal ha tappet metadata fra det norske mobilnettet. De oppsiktsvekkende nyhetene kommer fra avsløringer NSA-varsler Edward Snowden har brakt til veie.

Det store spørsmålet er åpenbart: Hvordan har NSA hatt tilgang til disse dataene uten at norske myndigheter eller teleselskaper har ant noen ting?

Digi.no har i morgentimene tirsdag forsøkt å besvare nettopp det spørsmålet. Det har vært, mildt sagt, svært lite svar å få. Faktisk stiller de seg selv det samme spørsmålet i Post- og teletilsynet, som fører tilsyn med blant annet mobiloperatørene.

De skal påse at mobilselskapene holder seg til Ekom-loven, som har strenge bestemmelser for hvordan trafikkdata skal behandles. Stemmer opplysningene Dagbladet har avslørt, så er det et åpenbart brudd på disse lovene.

– Vi går nå i en dialog med tilbyderne for å finne ut mer, og for å finne ut om det har kommet informasjon på avveie. Vi vil blant annet se på om det er tekniske svakheter. Hvordan disse dataene oppstår og hvordan de lagres og behandles er ulik fra de de forskjellige tilbyderne. Det vi gjør nå er å samle inn så mye vi kan av faktisk informasjon om denne saken, sier avdelingsdirektør Einar Lunde til digi.no. og tillegger:

– Men vi stiller oss det samme spørsmålet: Hvor kan man få tak i denne informasjonen.

Han forteller at de allerede har vært i kontakt med tilbyderne, og at de vil følge opp denne saken.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.